Естествено хранене на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kurmene-interwu-akusherka

Интервю с Теодора Артинова, акушерка

1. Колко често се храни бебето през първите месеци?

Когато бебето се роди, то трябва да се храни на всеки 2-3 часа през денонощието. Средно се събират около 8-12 хранения за 24 часа. В някои случаи, кърменията са много по-чести в първите дни и седмици, тъй като стомахчето  на новороденото е много малко. Постепенно се преминава към един по регулярен режим, който е от около 7 кърмения за денонощие,  който задоволява както физиологичните, така и емоционалните потребности на новороденото.

Кърмата е единственият хранителен източник за бебето през първите шест месеца от живота му и основен източник на храна до навършване на 12 месеца. Разбира се, по препоръка на педиатъра, трябва да започне и захранване с твърда храна, съобразена с възрастта на бебето.

2. Кога и как да сменяме пелената на бебето?

Честото хранене през първите месеци на бебето, води след себе си и и честа смяна на пелената. Бих препоръчала да се проверява пелената на новороденото на всеки два-три часа. Не е необходимо да се сменя непосредствено след като бебето е пишкало, но е добре преди сън да се постави чиста и суха пелена на бебето. Така тя ще поеме неколкократните подмокряния по време на сън и то ще спи сухо и спокойно.  Други моменти, в които е важно да се  смени пелената са:

–          след изхождане по голяма нужда,

–          преди разходка или пътуване,

–          при посещение на лекарския кабинет.

Важно е мамите да се доверят на личната си преценка за това колко често и кога точно е необходимо да се смени пелената на бебето. Моят съвет към родителите е да внимават при всяка смяна на пелената като избягват честата употреба на мокри кърпички за почистване на бебешкото дупе. При смяната на еднократната пелена е най-добре седалището да се почисти на течаща вода като се използва и измивен гел или сапун, предназначен за нежната бебешка кожа. След това дупето се подсушава внимателно и задължително се третира с тънък слои крем против подсичане. Аз препоръчвам Sudocrem, който съдържа пет активни съставки, които го превръщат в перфектната бариера между нежната бебешка кожа и отпадните продукти на урината и изпражненията. Sudocrem се нанася на тънък слой при всяка смяна на пелената. Използвойки Sudocrem от първите дни след раждането, родителите трябва да са спокойни, че няма да има предпоставка за появата на зачервявяния в областа на седалището, а това е гаранция за едно спокойно бебе.

3. Вашите съвети към кърмачката. Какво е най-важно да знае тя?

Моят съвет към майките е да намерят мотивация и подкрепа за кърменето и възможно най-дълго да кърмят своите бебета. Добре е още докато са бременни да посещават лекции за кърменето и да бъдат максимално информирани по темата. Основните неща, които  трябва да знаят са, че бебето трябва да бъде поставено на гърда възможно най-рано след раждането. Новороденото трябва да бъде до родилката и през деня и през ноща след раждането, за да може да бъде подканвано за кърмене при първи признаци на глад. Храненията за денонощие не трябва да са по малко от 8-12. Мамите трябва да поставят правилно новороденото на гърда – устата на бебето да е широко отворена с устни извити навън. Брадичката и нослето да се допират леко до гърдата. Новороденото трябва да суче ритмично като се чува  редовно преглъщане.

Важно е също кърмачката да носи удобен сутиен. Да постави подложки за гърди в сутиена , ако спонтанно изтича кърма, когато тя не кърми. След кърмене гърдите трябва да се почистват само с вода и да се подсушават внимателно. Не препоръчвам да се използват мокри кърпички и сапун, които могат да изсушат кожата и да напукат зърната.

Що се отнася до хранителния режим на кърмещата жена, бих препоръчала да не се провеждат диети за отслабване в периода на кърмене. Кърмачката трябва да се придържа към едно добре балансирано хранене, което да спомогне организмът да се снабди с необходимите хранителни вещества.

И да не забравяме, че кърменето укрепва емоционалната връзка между майката и бебето. То създава комфорт и спокойствие у тях.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,710 преглеждания

Comments are closed.