Кърменето предпазва черния дроб на майките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

brestfeeding

Ползите от кърменето за майката и детето са отдавна доказани. То, например, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак при жените. Според изследване на група учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, резултатите от което са публикувани в сп. “Интернешънъл джърнъл ъв хепатолъджи”, кърменето предпазва черния дроб на майката от омазняване на черния дроб и намалява общия риск от чернодробни болести.

Учените са се опитали да установят как влияе кърменето върху неалкохолната чернодробна стеатоза. Те проследили здравословното състояние на 844 жени в продължение на 25 години. От тях 54 са развили заболяването на възраст около 49 години. В началото и в края на изследването жените били изследвани за омазняване на черния дроб с компютърна томография. 32% от тях заявили, че са кърмили своите деца по-малко от месец, 25% – шест месеца, а 43% – повече от шест месеца.

Анализът показал, че жените, кърмили повече от шест месеца, имат с 52% по-нисък риск от развиване на стеатоза, отколкото кърмилите месец или по-малко.

“Необходими са повече изследвания, за да се провери дали при майките с висок риск от омазняване на черния дроб, кърменето намалява степента на заболяването”, написа в имейл д-р Вимал Аджмера от Калифорнийския университет в Сан Диего.

 

По информация на Ройтерс

 
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

888 преглеждания

Comments are closed.