Повече сън през уикенда – по-дълъг живот

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sun-600x400

Следващият път, когато се почувствате виновни, че сте спали през уикенда повече отколкото първоначално сте планирали, просто подминете този факт с усмивка.

 Според ново проучване на учените, изследващи съня от Института за изследване на стреса в Стокхолмския университет, допълнителните часове сън могат да допринесат единствено ползи за здравето ви и да удължат живота ви.

Публикуваните в  Journal of Sleep Research заключения от научното проучване са в противоречие с общоприетото убеждение, че допълнителните часове сън през уикенда няма как да компенсират липсата на сън, натрупана през делничните дни.

Използвайки данните за съня на 44 000 шведи в зряла възраст,  изследователите са направили нови открития за връзката на съня и смъртността. Оказва се, че хората, които спят по пет или по-малко часа последователно през цялата седмица, има вероятност да починат по-рано от тези, които спят по шест или седем часа всеки ден от седмицата.

Онези от участниците, които обаче си позволяват „мързелив уикенд“ и спят повече през почивните дни, дори да са отделяли по пет или по-малко часа през седмицата, обратно – обръщат статистиката в своя полза, а рискът от преждевременна смърт е еднакъв с тези, които спят по шест или седем часа през работните дни.

Тези резултати безспорно са чудесна новина за тези, които се тревожат от твърдението, че сън не се наваксва.

Участниците в изследването са на възраст под 65 години, като в обобщените данни са взети предвид освен възрастта, пола, телесната маса и вредните им навици.

Получените резултати предполагат, че делничният сън не е свързван с рисковете за преждевременна смърт, ако е съчетан със средно продължителен или дълъг сън през почивните дни, което, според изследователите, е потвърждение, че недостатъчния сън през седмицата може да бъде наваксан през уикенда и че се отразява положително върху продължителността на живота.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,991 преглеждания

Comments are closed.