Забавление за малки и големи таласъми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

all-concept-1-850-(1)

Нека започнем с едно уточнение – ако “Не се сърди човече” е игра, с която децата ви се справят безпроблемно, значи спокойно може да скочите в “дълбокото” и да ги преведете през Високата планина, Дълбоката гора, Тъмната пещера или пък Омагьосаната гора от света на Таласъмски истории.

all-concept-2-850

За разлика от повечето други настолни игри, тази е кооперативна – тук целта на играчите е да си помагат, за да достигнат заедно до крайната дестинация – къщичката на таласъмчетата. Само ако достигнат заедно до финала и преди да изтекат дадените им 24 часа (разбирайте хода), приключението е завършило успешно.

В този смисъл играта възпитава едно ценно качество у младите авантюристи – да планират и координират действията си като отбор, да отстъпват в името на общото благо и да комуникират помежду си. За целта обаче, поне в първите игри е добре да има един възрастен в групата, който да зададе тон и да разяснява правилата. Играта позволява да се играе соло или в отбор до четирима.

all-concept-3-850

Придвижването по картата става чрез местене на съответната таласъмска фигурка по игралното поле с толкова полета, колкото показва зарчето на всеки играч. Полетата, на които може да попаднат таласъмчетата са обикновени, придвижващи ги допълнително напред или връщащи ги назад, както и жълтите полета със специална случка.

Тук е може би единствената ни критика към играта. От една страна идеята да се вкарат мини истории, които да разнообразят чистата механика, внася свежа глътка и приятен ролеви елемент в играта. Някои от тези мини истории обаче са прекалено многословни, с прекалено много опции за действие от страна на героя и най-вече неясно съотношение риск-награда, което кара повечето малки участници, с които тествахме играта, просто да ги пропускат.

all-concept-4-850

Визуалното оформление на играта и цялостното внимание към детайла, в това число красивата двулицева метална монета за отчитане на времето в играта, кадифената торбичка за съхранение на фигурките и зарчетата, огромната игрална дъска от дебел картон и всички илюстрации са наистина страхотни.

Ще завършим с това, че Таласъмски истории е една увлекателна настолна игра, която ще накара всички на масата да мислят и действат като отбор, а какъв по-хубав подарък за едно семейство.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,132 преглеждания

Comments are closed.