7 принципа на продуктивност в живота на родителя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_81690442

Половин работен ден, изпълнен по собствени условия и с ясен фокус върху приоритетите, може да бъде по-продуктивен от цял работен ден в офис. Още повече, когато сте наясно, че разполагате с един час или с три часа, ставате особено чувствителни колко ценни са тези часове. Няма да ги пропилеете в безцелно зяпане във Facebook. Имате си важни задачи! Времето Ви е ценно! Научите ли това, започвате да се учите как да използвате часовете, които имате.

5. Ти си това, което ядеш
Не оставяйте родителството да бъде извинение да започнете за ядете евтина, боклучива храна. Децата Ви се нуждаят от добра храна, която да поддържа растящите им телца, а Вие се нуждаете от добра храна, за да останете фокусирани, енергични и здрави.

Макар че някои деца имат по-чувствителни вкусови рецептори, което може да направи зеленчуците нежелани за тях, това не е така при всички деца. Ако детето Ви не се блазни от сложни храни или пикантни подправки, няма проблеми. Изборът е лесен. Свежа, здравословна храна, апетитна и лесна за приготвяне. Децата обикновено предпочитат повторенията, когато се отнася до хранене, което прави живота Ви доста по-лесен. Измислете няколко приемливи варианта за обяд и ги повтаряйте през седмицата. Направете същото и с вечерята.

Като знаете, че трябва да нахраните детето, ще трябва да положите малко усилия и да планирате и напазарувате храната, която Ви е нужна. Така, че детето и Вие да имате полза от здравословно меню и възможности за избор.

6. Технологията помага, но не решава проблемите
Едно от най-големите изкушения, с които се срещам като работещ от вкъщи родител, е използването на техниката като детегледачка. Мога да включа видеото, да извадя телефона или таблета си и да разчитам на тях да занимават децата, докато довърша разни работи.

И понякога именно това правя. Знаем, че прекомерната употреба на технологиите е в ущърб на децата по много начини. Но в ограничени количества, добре обмислени начини? Може да бъде от полза. Смешното е, че същото се отнася за подрастващи (тийнейджъри) и за възрастни.

Технологията е нещо, което да ти помага да постигнеш едно или друго, не е самоцел. С едно дете вкъщи, което Ви наблюдава и имитира как Вие използвате техниката, получавате вградена система за отчет как да използвате инструментите си.

Да, използвайте технологиите, разбира се, но бъдете достатъчно зрели да прецените кога е време да ги оставите настрана. Нагласете настройки, който да рационализират Вашия живот онлайн. Опростете си работния процес. Намалете социалните медиини платформи, които използвате и прекарайте малко време с фокусирано внимание на тях, вместо непрекъснато да проверявате и ъпдейтвате. Детето Ви ще види, че използвате технологиите по подходящ начин: като инструмент, а не като начин да се разсейвате, не като лекарство и безкраен източник на развлечение, или начин за самоизолация. Така ще бъдете много по-продуктивни.

7. Най-напред прегледайте собствената си психология и умения
Една от най-често срещаните трудности пред продуктивното родителство е разбирането ‘Вие не познавате моето дете’. Не че няма малко истина в идеята, че някои деца са по-трудни, по-енергични, или дори по-инати от други. Децата са хора, всички са различни, което означава, че всички те имат своите личностни особености със силни и слаби страни.

Но хайде познайте кой задава тона в едно семейство? Вие. И макар да е истина, че не сте в състояние (а и не трябва да се опитвате) да контролирате всичко в своето дете, не това е основната мисъл тук. Идеята е, че с избора си да кажете ‘Тази статия не е за моето дете, тя е за мен’, Вие сте открили силата и начина да се промените от фрустриран родител на продуктивен възпитател.

Няма никаква магическа формула, която да превърне Вашето енергично, взискателно, инатливо прохождащо детенце в едно доволно дете, което се занимава самостоятелно, докато Вие хвърчите по задачи. И ако си кажете ‘Това е за мен и как аз се справям с живота си на родител’ вместо ‘Това е за непроменимата личност на моето дете’, значи сте намерили отправната точка.

(Материалът е продължение на статията „Мога ли да бъда добър родител и продуктивен човек?”)

Превод: Вениамина Арнаудова

Can I Be a Good Parent and a Productive Person?

Тази статия е предоставена с любезното съдействие на Communication Academy
http://communication-academy.eu

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

2,273 преглеждания

Comments are closed.