7 принципа на продуктивност в живота на родителя

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_81690442

Автор на статията е Ани Мюлер, известен блогър, който пише за продуктивността, писател и майка на четири деца.

Да погледнем 7 истини за продуктивността в контекста на отглеждането на дете:

1. Управлението на времето е всъщност само-управление.
Това не се е променило. Количеството време, с което разполагате всяка седмица, е абсолютно същото като преди да станете родител. Какво правите и как го правите ще се промени, защото са се променили приоритетите Ви. Имате нужда да осъзнавате собствените си граници, така че да кажете ‘Не’, когато се налага, и дали това ‘не’ се отнася за Вас самите, за детето Ви, за приятел или за нов проект няма значение. Да кажете ‘не’ на много неща е това, което ще Ви позволи да кажете ‘Да’ на няколкото важни неща.

Най-голямото предизвикателство за мен като родител е да си легна навреме (скоро след като децата ми са си легнали), така че да мога да стана достатъчно рано и да си позволя тишина и концентрация за работа сутринта. Това не е единственото, което работя, но тези два-три часа са най-продуктивни за мен. Така че трябва да кажа ‘не’ на всички разсейвания, които се опитват да се вместят в ежедневието ми, защото ако не го направя, няма да мога да кажа ‘да’, на алармата на часовника, когато звънне сутрин.

Понякога изборът с най-добър резултат, който можем да направим, е да си легнем да спим. Понякога това е да наемем детегледачка, защото познавате своите граници и тези на детето си. Понякога това е да заведем детето в парка. Идеята е, че нямате нужда от повече време (а и няма от къде да намерите повече време). Това, от което се нуждаете, е да знаете какво да направите със себе си във времето, с което разполагате.

2. Не съществува съвършена система.
Може да имате изградени добри навици вечер, когато детето Ви трябва да си легне да спи, но понякога две-три вечери поред нещата се влошават. Детето размахва юмруци, не иска да заспи и на Вас изобщо не Ви е ясно какво се обърка. Започвате да анализирате системата: дали да не започнем да си лягаме по-рано? Да намаля ли осветлението? Дали да не изпея песничка, вместо да прочета книжка? Дали да не си взема CD-плейър?

Ако анализирате и напасвате системата, без обаче да изясните проблема, само си губите времето. Ако навиците работят нормално, но внезапно без очевидна причина, се провалят, нещо се е случило. Защо? Може би сте стояли до късно навън и детето се е преуморило. Или са започнали да му никнат зъби (тези кътници при две годишните са направо ужасни). Или пък Вие сте уморени, не сте в настроение и Вашето напрежение се отразява на всички.

Понякога ние обвиняваме системата за грешки, които не са нейни, а на този, който я прилага. И макар че системата не е съвършена, тя е един добър инструмент, но и най-добрият инструмент няма да бъде ефективен, ако злоупотребявате с него или ако не го използвате изобщо.

Положителната страна на този принцип е, че тъй като няма съвършена система, не бива да Ви е страх да изхвърлите някоя, която вече не Ви е от ползва, не сработва за Вас.

3. Сексът е важен
Това не спира да бъде истина, когато станете родители, макар че нещата може да се усложнят. Изведнъж има още един човек в живота Ви с постоянен и абсолютен достъп. Как да си опазите личното време и пространство за интимни цели, когато в същото време носите огромна отговорност за едно малко човече?
Започвате с разговори с партньора си. Да споделите гласно нуждите и страховете си, по един положителен начин може да накара и двама Ви да почувствате, че все пак играете от един и същ отбор. (Добре ще е, ако искате да стигнете до трета база заедно.)

След което започнете да поставяте граници в живота си, за да запазите мястото и личното пространство, от които се нуждаете. Това е нещо добро, както за Вас, така и за Вашето дете. Сексуалното същество, което сте били преди детето, е все още същото което сте и след като имате дете. Отнема време да се изградят тези граници, но Вие можете да се справите. Бавно и с постоянство.

4. Повече време не означава непременно по-голяма продуктивност
Като родител, който работи от вкъщи, аз успявам да работя по 4 – 5 часа през повечето работни дни. Бях доста недоволна по този повод и си мислех колко повече бих могла да свърша за едни стабилни 8-часови работни дни, необезпокоявана в някой офис. Но някои проучвания намекват, че работещите успяват да уплътнят не повече от три часа продуктивна работа на ден. Други проучвания показват, че някои работещи прекарват по 2 часа всеки ден за лични задачи в работно време, както и че много работещи са стресирани от срещите, досадните колеги и служебните политики, които им отнемат от времето за работа.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

2,298 преглеждания

Comments are closed.