5 причини да отгледате детето си с домашен любимец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-i-kuche

4. Домашните любимци учат детето на споделяне

Играчките, на които домашните любимци и малките деца основно обръщат внимание доста си приличат. И еднакво създават хаос и безредие в цялата къща. Може би затова децата са склонни да споделят играчките си с домашните си любимци, макар понякога начините за това да ни се струват доста нетрадиционни.

Една на пръв поглед странна идея е да предложите на детето замразени формички когато го мъчи изникването на зъбките, но ако имате куче, ще забележите радостта му да се добере до тях. Веднъж усетили каква забава се задава децата охотно тъпчат тези замразени формички в устата на домашния любимец.

Тези споделени игри могат да се трансформират според сезона. Вместо лед, можете да дадете на бебето и домашния любимец топка, например. Е, в началото може да се понадигне малко лай и рев, но не след дълго ще забележите, че и двете ви бебета щастливо ще се забавляват от споделянето.

5. Домашните любимци развиват социални умения у децата

Домашните любимци са от особена важност за децата, които се отглеждат у дома и за които социалните взаимоотношения не са ежедневие. Обикновено те са по-срамежливи, лексиката им често прилича на тази на възрастните, с които детето контактува най-много. Но когато около малкото дете у дома има домашен любимец, той до голяма степен може да запълни тази празнина.

Домашният любимец възнаграждава детето с обич и безкорисна игра. Колкото по рано започнат тези взаимоотношения между децата и домашния любимец, толкова социалните умения се развиват по-рано и по-пълноценно.

***

Научно изследване в Полша е изследвало въздействието на кучетата и котките върху психиката на деца между 4 и 8 години. Децата, които са израснали с животни показали по-високи резултати по отношение на социалните си умения, самостоятелност, умение за взимане на самостоятелни решения отколкото тези, които са израснали без такъв.

Проучване в Германия е показало, че юноши страдащи от анорексия булимия, тревожно разстройство, аутизъм подобряват своето състояние когато са в компанията на домашен любимец.

Каквото и да кажем, безспорно е, че бебетата и малките кученца са еднакво очарователни и техните взаимоотношения са изпълнени с много нежност, всеотдайност и любов и би било некоректно ако се опитваме да отричаме, че от това съжителство има повече ползи, отколкото вреди. Взаимовръзката между домашните любимци и децата подпомага емоционалното и социалното благополучие на детето.

Присъединяването на домашен любимец в семейството е равносилно на идването на нов чел в него, който ще ви покаже пътя към безусловната любов и най-истинското и искрено приятелство, непознати на хората, които не са имали никога животно за другар.

Адаптация от: creativechild.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

18,868 преглеждания

Comments are closed.