5 причини да отгледате детето си с домашен любимец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Много родители истински се притесняват да отглеждат бебе с космат домашен любимец и често принудително се разделят с него щом разберат, че ще стават родители. Но нужно ли е това в действителност и какво е правилното решение, което е добре да вземем в подобна ситуация.

bebe-i-kuche2

Често двойки живеещи на семейни начала или млади семейства по ред причини не бързат с наследниците. За да запълнят празнината у дома те си взимат домашен любимец, който да ги дари с нежност, топлина и домашен уют. Защото домашните любимци носят точно това, разбира се с огромните дози безусловна и всеотдайна любов на каквато са способни само те.

Обикновено в такива семейства домашните любимци се превръщат в „по-големи сестри“ или „братя“ на новородените бебета и колкото и невероятно да звучи, те полагат истински майчински грижи за тях. Мнозина родители дори споделят, че е било невероятно щастие да отгледат децата си в компанията на домашните си кучета и котки.

Ние застъпваме идеята, че да растат децата с домашен любимец е от полза за тях, защото:

1. Домашните любимци учат децата на отговорност

Много деца, които са единствени в семейството растат с чувството, че светът се върти около тях. За да бъде преодоляно това чувство на помощ идват домашните любимци. Когато детето ече не е споменатия център, у него се заражда чувство за споделеност  и отговорност. На първо място ако детето е по-голямо то би следвало да поеме някои отговорности за своя домашен любимец – подреждането и почистването след него, даването на вода и храна на първо време, а след това и разходките и дори къпането. Тези отговорности развиват у детето усещането за съпричастност и споделяне и му помагат да възприеме семейството като едно цяло.

2. Домашният любимец пази детето далеч от лекарския кабинет

Има една доста стара сентенция, че устата на кучето е по-чиста от тази на човека. Доколко можем да й се доверим? Домашните любимци, според Huffington post  пазят малките деца от различни зарази, особено през първата година от живота им.
Проучване, проведено във Финландия, е доказало,че деца отглеждани с домашен любимец боледуват от респираторни заболявания много по-рядко от такива, които нямат такъв около себе си, а също така много по-рядко се налага да се прибягва до антибиотично лечение. Учените твърдят също, че домашният любимец помага на имунната система на бебето да се развие и узрее по-бързо.

3. Домашният любимец развива чувството на състрадание

Когато в семейството домашният любимец е дошъл пръв, той обикновено съпреживява бурно появата на бебето в семейството. Още преди да навършат годинка бебетата проявяват жив интерес към косматите си приятели и често проявяват истинска тирания към тях, която обаче четирикраките стоически и с любов търпеливо понасят. С възрастта децата стават мили и любвеобилни към животните, а това се пренася и в отношенията им към животните.

С постоянство и търпение всяко дете може да бъде научено как да бъде нежно и състрадателно към домашния любимец в семейството, достатъчно да вижда как родителите се отнасят към него, за да се научи.

Златното правило в отношенията с домашните любимци, което е валидно и за отношенията между хората е: “Отнасяй се към другите така, както искаш да се отнасят с теб.“

Същото се отнася и за животните. Макар да не е по силите им с думи да изразят чувствата си, техните сетива са толкова добре развити, че те безпроблемно могат да разберат кой се нуждае от специално отношение и грижи, особено когато става дума за бебетата и малките деца. Обикновено кучетата и котките са много ревностни пазачи на малките си приятели и често са склонни дори да нападнат някой, които се приближи твърде близо до бебето и които не е от семейството.

bebe-i-kuche

4. Домашните любимци учат детето на споделяне

Играчките, на които домашните любимци и малките деца основно обръщат внимание доста си приличат. И еднакво създават хаос и безредие в цялата къща. Може би затова децата са склонни да споделят играчките си с домашните си любимци, макар понякога начините за това да ни се струват доста нетрадиционни.

Една на пръв поглед странна идея е да предложите на детето замразени формички когато го мъчи изникването на зъбките, но ако имате куче, ще забележите радостта му да се добере до тях. Веднъж усетили каква забава се задава децата охотно тъпчат тези замразени формички в устата на домашния любимец.

Тези споделени игри могат да се трансформират според сезона. Вместо лед, можете да дадете на бебето и домашния любимец топка, например. Е, в началото може да се понадигне малко лай и рев, но не след дълго ще забележите, че и двете ви бебета щастливо ще се забавляват от споделянето.

5. Домашните любимци развиват социални умения у децата

Домашните любимци са от особена важност за децата, които се отглеждат у дома и за които социалните взаимоотношения не са ежедневие. Обикновено те са по-срамежливи, лексиката им често прилича на тази на възрастните, с които детето контактува най-много. Но когато около малкото дете у дома има домашен любимец, той до голяма степен може да запълни тази празнина.

Домашният любимец възнаграждава детето с обич и безкорисна игра. Колкото по рано започнат тези взаимоотношения между децата и домашния любимец, толкова социалните умения се развиват по-рано и по-пълноценно.

***

Научно изследване в Полша е изследвало въздействието на кучетата и котките върху психиката на деца между 4 и 8 години. Децата, които са израснали с животни показали по-високи резултати по отношение на социалните си умения, самостоятелност, умение за взимане на самостоятелни решения отколкото тези, които са израснали без такъв.

Проучване в Германия е показало, че юноши страдащи от анорексия, булимия, тревожно разстройство и аутизъм подобряват своето състояние, когато са в компанията на домашен любимец.

Каквото и да кажем, безспорно е, че бебетата и малките кученца са еднакво очарователни и техните взаимоотношения са изпълнени с много нежност, всеотдайност и любов и би било некоректно ако се опитваме да отричаме, че от това съжителство има повече ползи, отколкото вреди. Взаимовръзката между домашните любимци и децата подпомага емоционалното и социалното благополучие на детето.

Присъединяването на домашен любимец в семейството е равносилно на идването на нов член в него, който ще ви покаже пътя към безусловната любов и най-истинското и искрено приятелство, непознати на хората, които не са имали никога животно за другар.

Адаптация от: creativechild.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,690 преглеждания

Comments are closed.