5 причини да отгледате детето си с домашен любимец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Много родители истински се притесняват да отглеждат бебе с космат домашен любимец и често принудително се разделят с него щом разберат, че ще стават родители. Но нужно ли е това в действителност и какво е правилното решение, което е добре да вземем в подобна ситуация.

bebe-i-kuche2

Често двойки живеещи на семейни начала или млади семейства по ред причини не бързат с наследниците. За да запълнят празнината у дома те си взимат домашен любимец, който да ги дари с нежност, топлина и домашен уют. Защото домашните любимци носят точно това, разбира се с огромните дози безусловна и всеотдайна любов на каквато са способни само те.

Обикновено в такива семейства домашните любимци се превръщат в „по-големи сестри“ или „братя“ на новородените бебета и колкото и невероятно да звучи, те полагат истински майчински грижи за тях. Мнозина родители дори споделят, че е било невероятно щастие да отгледат децата си в компанията на домашните си кучета и котки.

Ние застъпваме идеята, че да растат с домашен любимец децата е от полза за тях, защото:

1. Домашните любимци учат децата на отговорност

Много деца, които са единствени в семейството растат с чувството, че светът се върти около тях. За да бъде преодоляно това чувство на помощ идват домашните любимци. Когато детето ече не е споменатия център, у него се заражда чувство за споделеност  и отговорност. На първо място ако детето е по-голямо то би следвало да поеме някои отговорности за своя домашен любимец – подреждането и почистването след него, даването на вода и храна на първо време, а след това и разходките и дори къпането. Тези отговорности развиват у детето усещането за съпричастност и споделяне и му помагат да възприеме семейството като едно цяло.

2. Домашният любимец пази детето далеч от лекарския кабинет

Има една доста стара сентенция, че устата на кучето е по-чиста от тази на човека. Доколко можем да й се доверим? Домашните любимци, според Huffington post  пазят малките деца от различни зарази, особено през първата година от живота им.
Проучване, проведено във Финландия, е доказало,че деца отглеждани с домашен любимец боледуват от респираторни заболявания много по-рядко от такива, които нямат такъв около себе си, а също така много по-рядко се налага да се прибягва до антибиотично лечение. Учените твърдят също, че домашният любимец помага на имунната система на бебето да се развие и узрее по-бързо.

3. Домашният любимец развива чувството на състрадание

Когато в семейството домашният любимец е дошъл пръв, той обикновено съпреживява бурно появата на бебето в семейството. Още преди да навършат годинка бебетата проявяват жив интерес към косматите си приятели и често проявяват истинска тирания към тях, която обаче четирикраките стоически и с любов търпеливо понасят. С възрастта децата стават мили и любвеобилни към животните, а това се пренася и в отношенията им към животните.

С постоянство и търпение всяко дете може да бъде научено как да бъде нежно и състрадателно към домашния любимец в семейството, достатъчно да вижда как родителите се отнасят към него, за да се научи.

Златното правило в отношенията с домашните любимци, което е валидно и за отношенията между хората е: “Отнасяй се към другите така, както искаш да се отнасят с теб.“

Същото се отнася и за животните. Макар да не е по силите им с думи да изразят чувствата си, техните сетива са толкова добре развити, че те безпроблемно могат да разберат кой се нуждае от специално отношение и грижи, особено когато става дума за бебетата и малките деца. Обикновено кучетата и котките са много ревностни пазачи на малките си приятели и често са склонни дори да нападнат някой, които се приближи твърде близо до бебето и които не е от семейството.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

18,895 преглеждания

Comments are closed.