Защо майките остават будни нощем, дори и ако ужасно им се спи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman-at-night

“Почти полунощ е. Хлапетата спят, кучето е окупирало леглото и похърква напевно, размахвайки от време на време опашката си, сънувайки, че гони пилета в полето. Полуизлегнала съм се в леглото, с лаптоп в скута, а съпругът ми тихо мърмори нещо на сън. На път съм да натисна за пореден път бутона за възпроизвеждане и да изгледам поредния епизод от любимия ми сериал, но клепачите ми са толкова натежали, че са ми нужни клечки, за да ги подпра, че да останат отворени.  Много съм уморена! Не – изтощена съм е правилният израз! Физически, емоционално, всякак! Целият този ежедневен водовъртеж от рутинни задачи ме довежда почти всяка вечер до припадък, но въртележката се върти с такава шеметна бързина, че дори не мога да скоча от нея.

И всяка вечер отчаяната ми нужда от сън се сблъсква челно с желанието ми да си осигуря няколко часа време за мен. Познайте кое надделява!

Моменти като този са толкова редки, сигурно затова са в състояние да ме доведат до нирвана. Никой не ми задава въпроси, не плаче, не крещи, не пее с пълно гърло. Никой не ме пипа по дупето и не ми задава тъпия въпрос защо е увиснало, нито пък си играе с немитата ми коса. В тези редки моменти успявам да загърбя всички тези глупости и да потъна сред страниците на любима книга, да погледам телевизия или просто да си взема топла вана.

Обичам да съм единственият буден  у дома, независимо, че това е възможно само по сред нощ. Знам, че не съм единствената и много жени също като мен се наслаждават на тези моменти.”

matabolizum1

Какво правят майките, когато въпреки, че ужасно им се спи, остават будни до никое време?

1. Ровят се във Facebook и Instagram.

2. Разглеждат замечтано всякакви готварски рецепти от различни кулинарни сайтове независимо, че нямат никакви намерения да готвят.

3. Преглеждат сайтове за ремонт и декорация на дома, в търсене на мечтаните завеси или килими.

4. Пазаруват онлайн скъпи хавлии, подмладяващ серум за кожата на лицето, нов клин за йога. Пълнят количката с още куп покупки, но никога не завършват поръчката си.

5. Купуват всякакви невероятни и в повечето случаи непотребни неща от Amazon Prime.

6. Намират любимите си влогъри в YouTube.

7. Гледат всякакви странни видео клипове .

8. Понякога влизат в онлайн платформи за гледане на филми и си пускат два филма подред.

9. Докато гледат някой филм, сгъват прането, а понякога дори го гладят.

10. Къпят се по час, а понякога и по повече.

11. Режат си кожичките на ноктите, правят си маникюр, педикюр, маска на лицето. Все пак, кога може човек да свърши това, пък и да си позволи да изглежда като блатно чудовище, ако наоколо има двама, трима, четирима любопитковци, които непрекъснато те дърпат за нещо.

12. Наслаждават се на момента, в който никой не ги докосва.

13. Четат книги.

14. Преглеждат един милион публикации, които са запазили през деня във Facebook.

15. Четат статии за здравословно хранене и отслабване.

16. Решават, че от утре ще станат вегани.

17. Тършуват из шкафовете в кухнята, намират кутия шоколадови бисквити, които не са вегански, и ги унищожават до последната троха.

18. Откриват кутия ванилов сладолед в камерата на хладилника, пакет мазен чипс и шоколад с лешници и стафиди и също ги унищожават систематично и егоистично сам-сами.

19. Наслаждават се на НЕ-споделянето!

20. Изготвят списък с невероятно красиви, фантастични ваканционни дестинации, които са наясно, че ще останат само на хартия.

21. Приготвят си списък със задачите за следващия ден.

22. Преглеждат си снимките от телефона, които наброят вече около 20 000.

23. Тъгуват и тихо си подсмърчат за това колко са пораснали бебетата им.

24. Замечтано си мислят колко хубаво нещо е сексът, но същевременно осъзнават колко по-хубаво е, че точно в този момент не е нужно да го практикуват, защото половинката им спи.

25. Пишат в дневника си.

26. Бродират гоблени или плетат на една кука.

27. Решават кръстословица или судоку.

28. Изпращат съобщение на приятелките си, които също като тях правят всичко изброено до тук, вместо да спят.

PMS

Горе-долу това е картината на една нощ на жената майка и домакиня, която според редица научни изследвания е добре да спи поне по седем часа на денонощие, ако иска да е наистина полезна на децата, семейството и на себе си.

Истината е, че повечето майки изобщо не се интересуват от това колко добре се справят с ролята си, но имат истинска нужда от време за усамотение. И това са част от начините да го постигнат, дори с цената на това, следващата сутрин да са още по-изтощени.

Един ден, когато децата пораснат и поемат по своя път, със сигурност идва момент, в който всяка майка ще разбере какво е да си легне навреме и да спи поне по седем часа, но дотогава ще прави всички онези неща, които на повечето хора изглеждат необясними и непонятни.

www.scarymommy.com

PMS

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28,148 преглеждания

Comments are closed.