Закаляване на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
zakalyavane-na-decata3


Всеки родител има желание и полага усилия да отглежда здраво дете, но грижата за здравето му не винаги се разбира правилно. Често пъти родителите в старанието си да предпазят детето от заболявания го обличат прекомерно, не го извеждат на разходка, когато навън е студено, страхуват се от отвореният прозорец. Всичко това изнежва детето и го предразполага към редица заболявания.

Съществуват много предразсъдъци от миналото останали в настоящето, предавани от майки на дъщери, уж за „доброто“ на детето, а всъщност те го правят хилаво и неспособно да се бори с влиянията на външната среда.

В основата на всички методи за неправилно отглеждане на детето стои страхът от НАСТИНКА.

За да осигурим правилно развитие на детето и за да го предпазим от заболявания, е необходимо не само да осигурим добри условия на живот и правилно хранене – необходимо е да усъвършенстваме самият организъм на детето и да се повиши дейността на защитните му механизми. Необходимо е да направим детето способно да се справя с неблагоприятните промени на външната среда – с други думи да бъде закалено.

Закаляването обхваща всички действия имащи за цел да укрепят организма му, да го напряват устойчиво към колебанията на температурата, физическата умора и други външни въздействия.

Детският организъм реагира на закаляването по почти еднакъв начин, както и възрастният. При настъпило охлаждане детето усилва топлообразувенто си, увеличава кислородната консуманция по същите механизми, както и възрастният човек. Под влияние на закалителните процедури в организма на детето настъпват благоприятни промени в сърдечната дейност, дишането,кръвта, мускулната и костна система, а също така и в нерванта система. Подобрява се обмяната на веществата.

Практиката показва, че закалените деца са весели и жизнерадостни. Тези от тях, които преди закаляването са били раздразнителни и плачливи, след закаляване стават по-бодри, по-весели и по-спокойни. Вялите и апатични деца стават по-емоционални и по-жизнерадостни.

Закаляването трябва да започне от най-ранна възраст, защото колкото е по-млад организмът, толкова по-лесно се поддава на въздействието на околната среда.

Статията продължава тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

17,206 преглеждания

Comments are closed.