Забавни образователни игри по метода Монтесори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
montessori1

1. Игри с хартия
Те са много полезно занимание за подрастващите, а освен това не изискват кой знае какви допълнителни разходи за материали, можете да използвате всякаква хартия, която остава в домакинството – рула от домакинска или тоалетна хартия, стари разпечатки, тънка и мека амбалажна хартия. Научете детето да прави топки от такава хартия чрез намачкване. Друго полезно упражнение е късането на лист хартия на малки парчета с пръсти. Възможно е след тези занимания да ви се наложи основно да почистите дома си, но това е незначително неудобство в сравнение с удоволствието, което вашето дете ще изпита от заниманията си. Ползата за развитието на двигателните умения е голяма.

2. Веселите щипки
Тази игра е отличен начин да се стимулира чувствителността на пръстите на ръцете. Покажете на малкото дете как да взима и задържа плоски предмети между пръстчетата си – парче тънък картон, например. За да направите задачата по-интересна – изрежете от картон различни фигурки на животни, елхички, слънце и го карайте да разгадае коя фигурка на какво е.

montessori4

3. Кутия с различни тъкани
Поставете в малка кутия парчета плат, конци и въженца с различна текстура (например: коприна, памук, вълна, мохер, и т.н.) и покажете на малкото дете всяко парче по отделно, за да види разликите. След това ги разбъркайте в кутията и го подканете за намери двойките парчета с еднакъв състав, използвайки чувствителността на пръстите си. Когато детето започне да се справя с тази задача, повторете упражнението, но със завързани очи.

4. Повече или по-малко
За това занимание са нужни няколко празни пластмасови шишета с капачки в различен размер. Развийте капачките на няколко бутилки и ги напълнете с вода, след това покажете на детето как да завие капачките обратно. Нека детето направи това в всички шишета. Обърнете внимание на детето върху количеството вода в различните шишета, както и кое шише колко е тежко – къде има повече и къде по-малко вода. Наблюдавайте детето внимателно по време на това занимание.

5. Цветни пътечки
Разпръснете мъниста върху масата и накарайте детето с помощта на пръсчетата си да взима от тях и да прави пътечки, като предварително сте определили ширината и дължината на пътечката. Това ще помогне на детето да разпределя мънистата равномерно върху предварително определеното пространство.

Статията продължава на следващата страница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

156,467 преглеждания

Comments are closed.