Забавни образователни игри по метода Монтесори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
montessori5

6. Раздели мънистата по цвят
Изсипете на масата мъниста от два, три или повече цвята, в зависимост от възрастта му. Детето трябва да хваща мънистата с пръсти и да ги прибира с пластмасови чашки или купички, като е нужно да ги разпределя по цветове. За да разнообразите играта, кажете на детето, че червените мъниста са черешки, зелените грозде, жълтите царевица. След като детето започне да се справя добре с тази задача с пръсти, го накарайте да отделя мънистата като ги взема с малка лъжичка.

7. Игра с цветя
Наберете различни цветя в парка или градината пред блока и ги потопете във ваза, детето трябва да забележи, че според вида на цветята, за всяко е нужно различно количество вода, защото те са с различна дължина на стъблата. За да поправите това, покажете му, че може да подравни стъблата като ги подреже с ножица, след което отново да ги потопи във вазата с вода. Оставете детето да работи самостоятелно, само да определи дължината на стъблата и количеството вода, която е необходима, за да ги натопи.

8. Миене на чинии
Докато миете чиниите от обяда, викнете детето да ви наблюдава. Следващият път пригответе малък леген с вода, препарат и гъба и му поставете за задача да измие под ваше напътствие чинийката или чашката си. Оставете детето да действа толкова време, колкото е необходимо, без излишно бързане, но и без излишно размотаване. След няколко дни поканете детето отново да направи това упражнение, а след време му възложете да направи същото на кухненската мивка, разбира се, под непрестанния ви контрол. След заниманието довършете заедно почистването на работния плот.

9. Почистване
Изсипете шепа семена, ориз или грис в чашка. Вземете друга празна чашка и покажете на детето как да пресипе съдържанието от едната в другата с помощта на лъжичка. При пресипването със сигурност част от съдържанието ще се посипе по плота. Вземете малка четка и лопатка и му покажете как да събере разпиляното. Накарайте детето да повтори това упражнение само.

10. Преливане
Вземете две малки канички и ги напълнете с грис. Покажете на детето как да прелее съдържанието от едната в другата. Накарайте го да направи това упражнение самостоятелно като го насърчавате да прелива съдържанието по възможност без да го разлива. Повторете заниманието с вода.

11. Вълшебното сито
Смесете в купичка ориз и грис. Покажете на детето разликите между едното и другото. Задачата е да се отдели ориза от гриса. Как да стане това? Дори пъргавите детски пръсти трудно ще се справят с тази задача! Покажете му как с помощта на сито тази задача става съвсем лесна. Обяснете на детето защо се получава така и защо оризът остава в ситото, а грисът изпада от него. Вместо грис можете да използвате брашно или пудра захар.

Не забравяйте да хвалите детето за всяка добре изпълнена задача или опит, радвайте се заедно с него на постигнатото.

източник: ihappymama.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

156,465 преглеждания

Comments are closed.