За безопасността на бебетата по време на сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе-избор-възглавница

Може ли сънят на бебетата да бъде опасен?

Оказва се, че голяма част от смъртните случаи при най-малките настъпват именно по време на сън.

България е в челните места по смъртност при бебетата от 0 до 1 година. У нас тя е два пъти по-висока от средното за Европа. Често това се случва съвсем неочаквано, докато децата спят, при задавяне или липса на въздух. Най-уязвими са децата между 4 и 6 месеца.

Много от трагичните случаи могат да бъдат предотвратени. В Германия са въвели специални мерки още в началото на 90-те години и резултатът е десетократно намаляване на смъртните случаи.

Първи стъпки в тази посока вече се правят и у нас.

„Много често майките, в емоцията си, силно прегръщат децата и заспиват с тях. Изключително неблагоприятно е обаче за детето, защото е възможно да се затвори пътя на въздуха през горните дихателни пътища, от там да настъпят много усложнения, дори най-неприятното от тях”, заявява д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение в болница „Шейново”.

„Това, което искаме ние да направим в България, е да ентусиазираме болниците и да ги привлечем на наша страна в каузата. Самите те да предадат нататък простичките правила, за да бъдат бебетата в безопасност, когато се приберат у дома”, обяснява Десислава Янкова, организатор на кампанията за безопасен сън.

Кампанията за безопасен сън се превръща в национална кампания, а всички правилни медицински съвети вече са публикувани на сайта safe-sleep.еu.  Там пише колко опасни могат да се окажат мекият матрак, обиколниците и купищата играчки и възглавници.

„Децата имат рефлекс на отдръпване, но нямат достатъчно сила на вратната мускулатура, те могат да се отдръпнат един път, два пъти, след това се уморяват. Ще останат просто захлупени във възглавничките”, обяснява д-р Узунова.

Завивките могат също да се окажат проблем. Затова организаторите на кампанията планират безвъзмездно да преоборудват всички родилни отделения у нас със специални бебешки чувалчета.

„Всъщност децата се чувстват прегърнати, чувстват се добре защитени. Ще заместим обикновените завивки. По този начин ще ги представим и пред родителите”, заяви д-р Узунова.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,591 преглеждания

Comments are closed.