Каква възглавница да изберем за малкото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе-избор-възглавница

Кога е време да изберем възглавница за бебето и малкото дете? Каква трябва да бъде тя? На какво да обърнем внимание и с какво трябва да се съобразим на първо място, за да направим наистина добър и правилен избор?

Да купим възглавничка в комплект с останалите вещи, още преди да се е родило бебето е съвсем в реда на нещата, но съвсем не означава, че е необходимо.

Правилният избор на възглавница за бебето и малкото дете е от съществено значение за неговото здраве и сигурност.

  1. Когато купувате първата възглавница за детето си, изберете по-малка и по-тънка от обичайните. Детската възглавничка трябва да е и по-твърда и стегната от стандартните възглавници за възрастни.
  2. Тествайте нейната гъвкавост, защото от това зависи безопасността й. Когато поставите възглавницата на твърда повърхност и натиснете силно с длан в средата, добрата детска възглавница трябва да възвърне бързо формата си. Ако това не се случва, вероятно таза възглавница е твърде мека и не е подходяща за малко дете.
  3. Педиатрите препоръчват поставянето на възглавница в детското легло едва към втората година на детето, освен ако не се налага по здравословни причини това да стане по-рано.

 Ето петте типа възглавници, които да избягвате, когато избираме за детето:

–          Прекалено меките възглавници носят опасност от задушаване, както и тези от гъши или друг птичи пух. Те лесно могат да се прегънат и да притиснат лицето на детето. Избирайте тънки, плоски и по-твърди възглавници за малките деца.

–          Твърде големите възглавници също не са за препоръчване, тъй като също могат да покрият лицето на детето като се прегънат и носят риск от задушаване, а също така могат да предизвикат изкривяване на гръбначния стълб. Размерите на детските възглавници е нормално да са около 30х30 см.

–          Възглавници с опасни пълнежи – гранулирани и зърнести материали е добре да бъдат избягвани, когато избираме за малките деца.

–          Възглавници, които потенциално могат да предизвикат алергия са тези, които са изработени от химически третирани материи, пера и пух. Най-добре е за децата да се избират хипоалергенни и тествани възглавници.

–          Възглавници с прекалено големи калъфки също е добре да се избягват, тъй като излишният плат носи риск от задушаване. За детската възглавничка е най-добре да се избере калъфка, която отговаря на размера й и я обвива плътно.

В полза на детското здраве е детето от рано да научи, че възглавничката трябва да стои под врата и главата, а не на друго място в леглото. Правилното използване на възглавница гарантира правилното физическо развитие на детето, здравето и сигурността му.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,326 преглеждания

Comments are closed.