ЗА и ПРОТИВ метода Фербер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-sleep-routine

Сънят на бебетата е от особена важност както за тях, така и за родителите им. Може би именно заради това, родителите имат нужда от знания и споделен опит, за да спят всички спокойно и добре.

В тази връзка методът, измислен от д-р Ричард Фербер – педиатър от Бостън, основател на център за проблеми със съня дава полезна информация за родителите, които искат да научат бебета си да се приспиват сами. Методът се основава на създаването на „сънна рутина“ и приучаването на бебетата да се научат да заспиват сами.  Основната препоръка е, родителите да имат смелостта и куража да оставят малкото бебе в детското му креватче само, независимо, че то може да заплаче, след като излязат от стаята. Всъщност почти всички бебета, които биват оставяни сами в креватчетата си, започват да плачат, важно е родителите да имат търпението да не влизат обратно в детската стая, защото по този начин ще нарушат формирането на новите навици за заспиване на бебето.

Основания за този краен метод, д-р Фербер черпи от двадесетгодишния си опит, посветен на изследвания на детския сън, а целта му е да приложи техника да лечение на нарушенията му. Първоначално програмата е за случаи на родители, развили агресивност към детето поради нежеланието му да заспива. Едва по-късно д-р Фербер решава, че той може да бъде прилаган масово.

Програмата за заспиване чрез контролиран плач на д-р Фербер се изразява в това, родителят да постави бебето в леглото му и да излезе от стаята. След като детето започне да плаче, се изчаква точно определено време, след което един от родителите влиза и утешава бебето, но без да го взема от креватчето. След няколко минути родителят отново трябва да излезе от стаята. Всяка следваща нощ времето, в което детето бива оставяно само, се увеличава. Постепенно от 3 на 5 минути и така докато се стигне до 45.  Методът дава гаранция на родителите, че най-късно до две седмици детето ще заспива безпроблемно само.

Според направените анализи от д-р Фербер, бебетата от 3 до 5 месеца са напълно готови във физическо и емоционално отношение да заспиват сами, но първоначално родителите им е нужно да им помогнат. Помощта може да се свежда до вана и масаж преди лягане, тихо пеене на приспивни песнички или нежен говор.

Самият лекар обаче признава, че макар и ефективен, методът съвсем не е лесен за прилагане, тъй като за родителите е трудно да слушат как бебето им плаче в другата стая. Според някои родители, методът Фербер граничи с откровена жестокост, други обаче го намират за ефективен за създаването на полезни навици у детето и за развитието на самостоятелност от най-ранна възраст.

Според мнозина детски психолози обаче, методът накърнява достойнството на детето. По своята същност той по-скоро е дресировка, а не възпитание и действа при родители, които поставят дисциплината на първо място във възпитанието на децата си.

Предимствата на метода се свързват с вероятността бебето да се умори от рев и след като заспи да спи непробудно през цялата нощ. Освен това, чрез него децата имат шанса да се научат да заспиват, без да имат необходимостта от чуждо внимание и присъствие преди сън. Ако бъде приет, методът предоставя възможността родителите да разполагат с вечерното си време и да го използват по-рационално, вместо да стоят с часове около децата си. Не на последно място, методът Фербер може да научи децата да се самоуспокояват.

Трябва да се отбележи, че като всеки метод на възпитание и този има своите негативни страни. На първо място той може да навреди на връзката между бебето и родителите му, а според някои дори е в състояние да повлияе върху самочувствието на детето в зряла възраст. Не са малко експертите и родителите, които подлагат на ожесточена критика и съмнения метода на д-р Фербер. Те смятат, че продължителния плач на първо място води до стрес и излишно физическо и психическо напрежение при бебето, а и при родителите му, и предлагат други начини за създаването на полезни сънни навици при малките деца, каквито са следните:

- бебето трябва да се умори достатъчно през деня, за да заспи лесно и да спи непробудно през нощта
- не бива да заспива твърде рано, защото това ще доведе и до ранно събуждане
- бебетата не бива да се събуждат за нощни хранения или смяна на пелените, ако сами не дадат сигнал за това
- ако бебето е достатъчно уморено, вероятността да протестира, че сте го оставили в креватчето му, е минимална
- важно е бебето да се научи да си ляга в собствено креватче и да го възприеме като своето място за сън
- избягвайте да носите и люлеете бебето си на ръце, за да заспи
- ако бебето се събуди през нощта и започне да плаче, не скачайте да го успокоявате веднага
- не светвайте лампите и не говорете силно
- преди сън го изкъпете с топла вода, направете му масаж, попейте му

Изборът дали да използвате метода на д-р Фербер е личен, понякога той може да се окаже ефикасен за бебетата, но за повечето родители е труден за възприемане, затова по-добре изберете онзи начин, който хармонира най-добре с вашите усещания и с тези на бебето ви.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,117 преглеждания

Comments are closed.