Какво представлява синдромът “ръка, крак, уста”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Hand foot mouth syndrome1

Заболяването „ръка, крак, уста” се причинява най-често от коксаки А вирус или ентеровируси  и засяга бебета и малки деца до 2-годишна възраст. Тя е заразна и се разпространява чрез директен контакт със слюнка, секрет от лигавиците или изпражнения от инфектирания индивид.

Заболяването протича под формата на малки епидемии в детските ясли и градини и се среща както през лятото, така и през есента. Инкубационният период е от 3 до 7 дни. Рядко засяга възрастните, но може да се прояви при хора с имунен дефицит.

Симптоми

– висока температура
– главоболие
– повръщане
– отпадналост
– неразположение
– болки в ушите
– зачервено гърло
– липса на апетит и диария
– болезнени мехурчета и язвички по лигавиците на устната и носна кухина
– обрив по тялото със зачервени петна и малки възелчета с големина на лещено зърно, които скоро след появата си се превръщат в сивкави мехурчета по дланите и стъпалата, а понякога и по устните. Често отделните мехурчета могат да се слеят и да обхванат седалището при малките деца.

След ден-два болестта еволюира с появата на болезнени възпалителни лезии по лигавицата на устната кухина, гърлото, езика, които причиняват силна болка и затруднено преглъщане, след което се появява обривът по дланите, стъпалата, седалището.

Усложнения

Усложненията са редки, но се налага лекарско наблюдение, а понякога и хоспитализация поради бързото й прогресиране и съпътстващи усложнения.

Рядко усложнение може да е вирусният или асептичен менингит, който се изявява с висока температура, главоболие, вратна скованост и болки в гърба. Състоянието е относително леко и се подобрява бързо, но малките пациентите трябва да бъдат наблюдавани от специалист невролог и хоспитализирани.

По-сериозни усложнения са енцефалит и полиомиелит, но те се получават значително по-рядко. И в двата случая се налага хоспитализация.

Диагностицирането става чрез изолирането на вируса от фецес, носогърлен секрет или ликвор.

Лечение

Синдромът „ръка, крак, уста” няма специфично лечение.  Лечението е насочено към преодоляване на симптомите, които се повлияват от аналгетици и антипиретици.
Повечето лекари рядко назначават лекарства за това заболяване, тъй като инфекцията при по-големите деца, подрастващите и възрастни е лека и самоограничаваща се и продължава около седмица.

Малка част от заболелите подлежат на системно лекарско наблюдение, най-вече заради неврологични усложнения като енцефалит, менингит или остра парализа или заради белодробен едем и белодробни хеморагии.

Профилактика

Тъй като няма ваксина, контролът на инфекцията по време на епидемичен взрив е основно свързан с класическите хигиенни мерки – редовно миене на ръцете и  дезинфекция.

*Тази статия има само информативен характер и не може да замени консултацията и прегледа при вашия личен лекар.

По материали от здравни статии

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

51,190 преглеждания

Comments are closed.