Оптималното тегло при децата, намалява рисковете от диабет тип 2 в зряла възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

teglo-diabet

Диабетът може да се появи, когато тялото не използва правилно инсулина, за да превръща храната в енергия. Наднорменото тегло при хората от всяка възраст увеличава риска от най-разпространената форма на болестта – диабет тип 2.

„Изследването показа, че наднорменото тегло в детството е особено вредно и отслабването до началото на този период може да е от значителна полза“, казва доктор Стивън Даниълс от университета на Колорадо в Денвър.

Проучването е проведено от учени от университета в Копенхаген, спонсорирани от Европейския съюз.

В него са включени 62 565 мъже от Дания. Ръстът и теглото на участниците са измервани, когато те навършвали 7 г., 13 г. и в периода между 17 и 26 г. След това е проследено колко от тях са развили диабет в зряла възраст.

Момчетата, които са с наднормено тегло на 7 г., но до 13 г. са отслабнали в границите на нормалните за възрастта им килограми, са имали подобен риск от заболяване от диабет същия като при онези, които никога не са били пълни. Участниците, които имали проблеми с теглото само на 13 г. или на 7 г. и 13 г., са били с по-малък риск от онези, които са били пълни през цялата си детско-юношеска възраст, но пък са били по-застрашени от мъжете, които никога не са били с наднормено тегло.

Причината за тези резултати е, че в юношеството организмът става инсулино-резистентен, обяснямат експертите. След това мускулите и органите не използват инсулина пълноценно и по този начин се отнема повече време той да изпълни предназначението си.

Проучването е публикувано в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,453 преглеждания

Comments are closed.