Ябълкова шарлота
Необходими продукти:
3 средно големи ябълки
1 чаена чаша брашно
1 кафена чаша бяла захар
3 големи яйца
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. ванилия
пудра захар за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Смесете сухите съставки – брашното, солта, канела,нишестето, без захарта. Разбийте яйцата, ванилията и захарта на пухкава пяна, можете да го постигнете лесно с миксер за около 3-4 минути.
След което постепенно започнете да прибавете яйчената смес към брашното и продължавайте да разбърквате сместа с шпатула на ръка.
Ябълките (или крушите, каквото имате под ръка или предпочитате) почистете и обелете, нарежете на тънки филийки.
Намажете тавичката за печене (диаметър 22-24 см и 6 см височина) с олио или разтопено масло и поръсете с брашно. На дъното й наредете ябълките и отгоре изсипете кексовото тесто, което трябва да покрие плодовете.
Печете шарлотата около 30-40 минути на 180 градуса или до суха клечка.
Оставете сладкиша да изстине, извадете го от тавичката и поръсете по желание с пудра захар.
Можете да гарнирате с топка сладолед или бита сметана преди да го сервирате.
Рецептата е адаптирана от uduba.com
5,250 преглеждания