Личните лекари искат ваксините да станат условие за постъпване в училище

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini-bebe

Сурови глоби за родителите, които отказват да ваксинират децата си със задължителните имунизации. Това искат от Сдружението на личните лекари. Джипитата настояват още, ваксините да станат условие за постъпване в учебно заведение.

В България училището е задължително по Конституция и всяко дете има право на образование независимо дали е ваксинирано, или не. От Националното сдружение на личните лекари смятат, че всеки ученик, който не е имунизиран представлява опасност за съучениците си, на които са поставени всички задължителни ваксини.

Много родители обаче смятат, че ваксините трябва да са въпрос на избор.

Според лекарите ако задължителните имунизации станат препоръчителни, ще има бум на вече забравени болести. Това е и причината джипитата да искат ваксините да станат вход в учебните заведения, а всеки отказ да има своята цена.

Освен за някои родители, тази идея се струва неуместна и на педагозите. Какъв е имунизационния статус на учениците се вижда от медицинските им картони в училище. Не може обаче да се каже колко са ваксинираните деца във всяко едно училище, тъй като родителите не винаги  подават тази информация.

От Сдружението на личните лекари предлагат още държавата да е тази, която да носи отговорност за децата, които не са били имунизирани заради желанието на родителите си.

източник: nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,391 преглеждания

Comments are closed.