Родители създадоха петиция срещу Националната стратегия за детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-domashno-nasilie
Родители настояват спорни текстове от Национална стратегия за детето да бъдат премахнати. Един от тях е свързан с криминализирането на шамарите като метод за възпитание.

Петицията е създадена от граждански организации и вече е подписана от над 2200 души. Според тях документът трябва да защитава децата от домашно насилие, но не и да третира родителя като престъпник. Стратегията забранява телесното наказание над деца и задължава докладването на подобни случаи. Това, според много родители, е твърде субективно, за да попада под ударите на закона.

Петицията е създадена от Петър Порумбачанов  – баща на четири деца. По думите му новата стратегия дискриминира ролята му на родител. „Стратегията предвижда масово и всеобхватно следене на семействата за начина, по-който те възпитават своите деца. Държавата се опитва да изземе функции на семействата”, казва той.

Според стратегията, мерките за защита на децата включват “разпознаване на белезите от насилие и сигнализиране”, “система за наблюдение и изпълнение на забраната за телесно наказание”, както и “докладване при всички случаи на домашно насилие към детето”. 

„Стратегията работи с ирационални понятия, които могат да се тълкуват по всевъзможен начин. Като психическо насилие над деца може да се определи нещо, което чиновниците смятат, че е психическо насилие”, казва още той.

Детският психолог Иван Игов е един от създателите на стратегията. Според него тя е повлияна от опита на много европейски страни. „Има държави, в които точно така се случва – един шамар и един по-висок тон на публично място, може да се стигне до там, че социалните служби да дойдат да проверяват, а в някои случаи и децата да ви вземат”, казва Игов.

Целта на текстовете била по-скоро да промени народопсихологията ни.

„Много хора казват “мен ме шамариха едно време и затова станах човек”. Тук идеята е да се преборим с обществената нагласа, че физическото наказание може да реши нещо”, коментира още той.

Друг спорен текст, според подписалите петицията, е събирането на данни за децата в риск и  включването им в обща информационна платформа. Експертите са категорични, че данните ще се събират и съхраняват според европейските правила и до тях няма да имат достъп хора извън институциите, работещи със семействата.

Източник

Още по темата:

Защо съм против прилагането на телесно наказание?

Всяко пето дете у нас го възпитават с шамари

Детство без насилие: За неприемливите методи на възпитание

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,373 преглеждания

Comments are closed.