Всяко пето дете у нас го възпитават с шамари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

avtoritet_i_shamari

Според наскоро проведено проучване 70% от българските родители са използвали някаква форма на физическо наказание. Най-често това са шамарите. В училищата и детските градини подобни практики също са разпространени.

Близо половината от децата у нас са страдали от вербално насилие, над 20% от физическо като удар или причиняване на болка, а 14% са били наказвани чрез игнориране.

През миналата година повече от 11 000 деца са потърсили помощ на националната телефонна линия. Като най-голям свой проблем съвременните деца определят самотата.

Все по-често родителите преминават границата от добронамерено възпитание към авторитарно, твърдят психолозите. Почти винаги то било придружено с насилие.

На практика всичко това означава, че всяко пето дете е наказвано физически в семейството си.

Гражданското обединение  “Детство без насилие” алармира, че през 2017 г. сигналите за насилие над деца са над 700.

Има последици за отношенията не само с връстници, но и в дългосрочен план. Отношенията на детето като зрял индивид – близките отношения, интимните отношения, изобщо способността за социална връзка е накърнена”, обясни психологът Анет Маринова.

Тези деца, според експертите, са по-склонни в бъдеще към употреба на наркотици, конфликт със закона, самоубийства и изпадане в депресия. Към същото са склонни и пасивните жертви на агресия.

„В срещите ми с деца, които имат проблеми в отношенията с връстници, поведението, дори в обучението, се стига до история на насилие – било то между партньорите, между съпрузите, нещо, на което детето става свидетел”, каза още Анет Маринова.

От “Детство без насилие” вече работят по предложения за законови промени. Сред тях е и идеята за създаване на ново министерство – на семейството. През 2017 г. подадените сигнали за насилие в отделите за закрила на детето в страната са близо 1300.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,347 преглеждания

Comments are closed.