Първият рожден ден на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

purvi-rojden-den

Поне веднъж ви се е случвало да присъствате на детски рожден ден. И със сигурност поне веднъж ви се искало да избягате от някое такова мероприятие. Може би, защото традицията той да се случи в известна верига за бързо хранене, с костюмирани аниматори, с балони и кутии с подаръци, струпани в някой ъгъл и бавно вехнещи върху тях букети с цветя, е била изпълнена до най-малкия детайл.

Разбира се, не без присъствието на добре изглеждащи майки в скъпи тоалети и здраво запотени татковци.

Историята на всеки първи рожден ден до голяма степен е предизвестена: купонът се вихри, децибелите се покачват, купчината с подаръци расте, а детето ви се е вкопчило уплашено във вас и за нищо на света не иска да ви пусне. Кулминацията настъпва когато малки и големи, предвождани от главния аниматор, костюмиран като пиле, решават, че е време да изпеят „Happy birthday“. Именно в този момент хлапето ви писва до небето сякаш го дерат и нищичко не е в състояние да го укроти.

Малко вероятно е детето ви да запази някакъв конкретен спомен за първия си рожден ден. Негативните емоции, които можем да му докараме с едно такова празнуване обаче,  са сигурни.

Първо маскираните като пилета големи хора то вероятно ще сънува поне няколко поредни нощи, а вие ще се чудите защо се буди и плаче безутешно. Представете си, вашето дете е виждало пиленца, котета и кучета и знае как изглеждат те. Но какво ли става с детските представи, когато види тези великани на първообразите,  които вече познава?

Първият рожден ден на детето, както и да бъде организиран, откровено трябва да признаем, рядко бива организиран за самото дете. Това празненство е по-скоро за родителите, за бабите и дядовците, за вашите приятели и за това те да имат снимка с едногодишния рожденик.

Но, трябва да признаем, че подобни тържества с нищо не допринасят детето да се почувства по-добре. Фактът, че малкото дете не разбира смисъла на голямото празненство, не е причина да не отпразнуваме неговият първи рожден ден, но този ден обаче трябва да е наистина посветен на хлапето.

Вероятността детето да не се чувства добре в големи и шумни компании е сериозна. Отворените и прекалено големи пространства на търговските центрове и големите заведения за обществено хранене също могат да го притеснят допълнително. Затова е добре да изберете място, което детето познава, което отговаря на неговия темперамент и задължително детето да е в центъра на събитията в този ден.

Можете да поканите най-близките на среща в парка, където се разхождате всеки ден или да организирате скромно тържество у дома. Напитките и храната, която ще приготвите е хубаво да е всичко онова, което вашето дете – рожденикът предпочита и обича.

Твърде пъстрата и претрупана декорация и десетките огромни балони също можете да си спестите, защото те ще претоварят възприятията на бебето и могат да предизвикат безпокойство и дори паника.

Когато избирате кого да поканите, не се ограничавайте единствено в списъка с връстници на вашето дете, добра идея е да поканите 1-2 малко по-големи дечица.

Предвидете, че малките деца няма как да присъстват на тържеството ви без родителите си, така че вземете храна и напитки и за тях, но ги сервирайте в кът, който е недостъпен за малчуганите.

И най-вече, не забравяйте, че независимо от възрастта, рождените дни са най-вече за рожденика. Не му отнемайте главната роля!

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,431 преглеждания

Comments are closed.