• No categories

Причини за липсата на месечен цикъл

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mecechen-cikul

Ако сте в детеродна възраст, а цикълът ви реши да излезе във ваканция може да има няколко причини, някои от които тревожни. Първото и най-важно нещо, което е необходимо да направите е да си запишете час за консултация с гинеколог, а при нужда и с ендокринолог. Големите паузи между два цикъла, както и обилната менструация също са индикации, че в тялото ви се случва нещо нередно.

На първо място, разбира се, най-хубавата причина за спиране на кървенето, разбира се, е бременността.

Но ето и останалите причини за спиране на цикъла.

Стрес: Когато жените са подложени на силно напрежение, то може да повлияе на цикъла. Независимо дали сме под стрес на работното място, проблеми вкъщи или скърбим за наш близък, психиката ни е пряко свързана с хормоналния баланс.

Рязка промяна в теглото: Наднорменото, както и нездравословно ниското тегло, влияят на редовността на цикъла. Той обикновено спира при жените, които страдат от анорексия.

Физическа преумора: Това е най-честата причина за спиране на цикъла при активно спортуващите жени.

Някои лекарствени препарати: Някои медикаменти, като кортизонови продукти, химиотерапевтици и психотропни вещества, също могат да предизвикват спиране на менструацията. Ако това се случи, докато взимате ново лекарство, незабавно се консултирайте с лекуващия си лекар.

По-тревожните причини за спиране на цикъла обикновено са свързани с хормонален дисбаланс.

Заболявания на централната нервна система: Тумори или възпаления в областта на мозъка и мозъчните структури могат доведат до сериозни промени в хормоналния баланс, а от там и в месечния цикъл. Най-честата причина е тумор на хипофизата. Добрата новина е, че 90% от този вид образувания са доброкачествени и лечими.

Заболявания на яйчниците: Те произвеждат женски и мъжки хормони. При заболяване на яйчниците балансът се нарушава и е възможно да последват промени в месечния цикъл.

Поликистоза: Това заболяване предизвиква хормонален дисбаланс, а причините за него могат да са разнообразни. Увеличава се образуването на андрогени, а синтеза на естрогени намалява. Често поликистозата води до пълна липса на овулация.

Нарушения във функциите на ендокринните жлези: Щитовидната, надбъбречната жлеза и хипофизата продуцират хормони, от чието равновесие зависи редовният цикъл.

 

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,014 преглеждания

Comments are closed.