Познавате ли Комбуча?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2874_300

Ако вече сте се запознали с Комбуча, знаете колко ползи може да ви донесе това запознанство. Ако все още не сте, направете го сега.

*Първо, защото всяко ново запознанство е една нова галактика, която с малко усилия от ваша страна би разкрила тайните си с радост.
*И второ, защото Комбуча го заслужава.

Ползите от това приятелство, със станалата модерна напоследък у нас, но иначе позната от векове напитка, са еднакво значими както за храносмилането, така и за имунната система. Тя може да ви е верен помощник във всяка диета, която сте намислили да започнете още следващия понеделник.

Комбуча представлява леко подсладен ферментирал чай, пълен с витамини, минерали и ензими. Изключително ценна заради здравословните си ползи. Специалната гъба, която подсигурява ферментационния процес отделя  богат коктейл от полезни хранителни вещества, минерали и витамини. Процесът на ферментация се развива в продължение на 10-12 дни в зависимост от околната температура и не може да се случи с изкуствен подсладител или мед. Захарта в Комбучата е това, което е маята в хляба.

*Защо да пием Комбуча?
- Комбуча може да задоволи напълно ежедневната нужда на организма от витамини и минерали.  В Комбуча няма скрита магия, процесите са напълно естествени, няма химически вещества, консерванти и оцветители.  Именно затова ползите й за човешкия организъм са толкова големи. Естествените ферментационни процеси в този коктейл стимулират нормалното и правилно функциониране на всички органи и системи. Подпомагат чернодробната детоксикация, функцията на панкреаса, подобряват храносмилането, подпомагат загубата на тегло и успешно повлияват лечението на Candida, повишават тонуса.

- Комбуча съдържа естествени пробиотици, ензими и киселини, които поддържат чревната микрофлора в норма, което я прави особено полезна след прием на антибиотици и антибактериални препарати, които променят нормалната среда в целия храносмилателен тракт. Някои сравняват комбуча с кефир, други правят аналогии с традиционното кисело зеле, които също съдържат полезни бактерии и ензими, поддържащи чревния баланс.

- Заради високото съдържание на глюкарова киселина, комбуча е особено полезна за черния дроб, а както знаем той е химическата лаборатория на целия организъм и е натоварен с тежката задача да пречиства кръвта ни. Медицинската статистика познава случаи на пациенти със СПИН, приемали комбуча и подобрили своите чернодробни показатели, вследствие на естествената детоксикация от комбуча.

- Комбуча ще уволни любимото ви сутрешно кафе, тъй като подпомага чревната перисталтика, храносмилането и асимилацията на полезните вещества, които по-бързо ще достигнат в кръвта и вие ще сте бодри и свежи без да се налага да прибягвате до тонизиращи напитки.

- Комбуча съдържа огромно количество антиоксиданти, които подпомагат имунната система. Той съдържа съединение, наречено D-захарна киселина, то не присъства в обикновените чайове, макар че много от тях имат високо антиоксидантно съдържание. Антиоксидантите в комбуча действат на клетъчно ниво.

Възможно е при някой хора да се получи подуване на корема и стомашно неразположение, но най-вероятната причина за това е неспазване на правилата за приготвяне на напитката. Заради високото киселинно съдържание е допустимо комбуча увреди зъбния емайл, затова е препоръчително след консумация да изплакнете устната кухина с обикновена вода.

- Комбуча се пие един път на ден, най-добре сутрин и дори много да ви допада, не е препоръчително да замествате пиенето на вода с пиенето на комбуча.

- Комбчуча можете да си приготвяте у дома, достатъчно е да си купите гъбата от специализираните магазини за био храни. Без значение в какъв чай ще я поставите да зрее, не забравяйте да добавите захар, която е основната хранителна среда за културата. Чаят може да е черен, зелен, бял, от мента, мащерка, джинджифил или сушени горски плодове.

Няма данни, че комбуча ще навреди на плода ако сте бременна или кърмите, но е добре да се консултирате с вашия лекар или педиатъра преди да я поканите на трапезата си.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

2,080 преглеждания

Comments are closed.