• No categories

Постна питка с маслини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pitka-s-maslini

Продукти:

1 пакетче суха мая

500-600 гр брашно

1/2 ч.л. сол

1 с.л. захар

50-60 мл зехтин

1 ч.ч. топла вода

обезкостени маслини
морска сол

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в половината топла вода, покрийте и оставете да втаса 10 минути.

Пресейте брашното в купа, добавете солта, направете „кладенче“  и изсипете в него шупналата мая и останалата вода.  Замесете тестото, а след като го оформите на топка преместете на масата и го доизмесете като постепенно прибавяте зехтина. Поставете в намазана със зехтин купа, покрийте  с фолио и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

От втасалото тесто разточете дебела кора, намажете я допълнително със зехтин и поръсете богато с обезкостените и нарязани на дребно маслини. Навийте я на стегнато руло и нарежете на филийки, а тях наредете като цвете в кръгла тавичка, постлана с хартия за печене.

Оставете да втасва половин час или докато си удвои обема, след това изпечете на умерена фурна – 170/180 градуса за около 35-40 минути.

Докато е още топла, можете да поръсите питката с малко морска сол и със сухи подправки – мащерка и риган й отиват най-много.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,704 преглеждания

Comments are closed.