• No categories

Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин и зеленчуци

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Пълнозърнеста фокача с ароматен зехтин и зеленчуци

Италианската кухня предлага множество изкушения като най-популярните са пица и паста. Колкото и да се вкусни, обаче въпросните изкушения със сигурност не са от най-нискокалоричните. Фокачата от пълнозърносто тесто, която е в основата на тази рецепта, обаче е със сигурност по-малко калорична и също толкова изкусителна, колкото останалите неща в италианската кухня.
Още повече се приготвя със зехтин и зеленчуци.

За тестото:

  • 200 гр. пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с добавка на овесени ядки
    (прочети по-долу)
  • 150 гр. бяло брашно + допълнително за омесване
  • 200 мл. топла вода
  • 50 мл. зехтин
  • 1 пакет суха мая за хляб (7 гр.)
  • 1/2 чаена лъжица сол

Брашното се пресява със солта. Добавя се маята и се разбърква добре. Прави се кладенче в средата и се изсипват зехтина и по малко от водата. Замесва се лепкаво тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се омесва за кратко, докато престане да лепне.

Тестото се слага в купа намазана със зехтин, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около 1 час на топло място.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник или кръг и се поставя в голяма тава намазана със зехтин. Може да се разстели с пръсти, направо в тавата.  Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 30 минути.

За топинга:

  • 50 мл. зехтин
  • 1 супена лъжица сушени италиански подправки (прочети по-долу)
  • 1 малка тиквичка
  • 5-6 чери домата
  • 2 глави стар лук
  • 2 супени лъжици зехтин, за лука
  • 1 скилидка чесън
  • 5-6 листа пресен босилек

Италианските подправки се смесват с 50 мл. зехтин. Оставят се настрана.

Забележка:
Пълнозърнесто ръжено пшенично брашно с добавка на овесени ядки се произвежда от мелница Арчар. Можете да купите това брашно от диетичен магазин на ул. Иван Шишман.
Или да се замени като се смесят двата вида пълнозърнесто брашно в съотношение 1:1 и да се добавят 2 супени лъжици фини овесени ядки.

Микса от италиански подправки е готов и купен от Италия. В него има смлени сушени домати, чесън, босилек, риган, черен пипер и морска сол. Може да се използват същите продукти, като сушените домати и чесъна се нарежат на много ситно и се смесят със сушен босилек, риган, черен пипер и сол на вкус или използвай пресни подправки по твое желание.

Обратно към седемте рецепти на Йоана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,389 преглеждания

Comments are closed.