Пет ползи, които детето получава от таткото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father-child-k

Те са научно доказани и поради тази причина татковците трябва да са по-активни в грижите за малките.

Свикнали сме да смятаме, че за да се включат в домакинските задължения и в отглеждането на децата, татковците трябва да бъдат подканяни съзнателно от майките. Практиката е наложила и схващането, че татковците трябва да се намесват, когато има нужда от повече усилия, от мъжка ръка, от повече дисциплина и когато децата се държат неприемливо. Днешните татковци обаче са съвсем различни от тези преди десетина години. Те не се нуждаят от постоянно напомняне на родителските задължения и не са им нужни особени усилия, за да участват в отглеждането на своите наследници.

Разбира се, от време на време биха искали да са главните режисьори в живота на децата, но засега тази роля остава все още под женска власт. Неоспорим факт е обаче, че днес има много мъже, които проявяват висока степен на развитие на своите родителски инстинкти.

Каквото и да е бащиното участие в отглеждането на детето, мъжкото присъствие има уникално значение за възпитанието му и допринася няколко основни ползи за изграждането на характера на детето, които то ще носи със себе си през целия си живот.

Бебето е по-спокойно

Според наскоро проведено научно проучване се твърди, че когато бащите са по-ангажирани с грижите за бебето и малкото дете – като хранене, повиване, смяна на памперса, къпане, приспиване – това води до намаляване на коликите, което означава – по-спокойно бебе, повече спокойствие и сън за всички.

Бебето ще порасне по-умно дете

Същото проучване е установило, че бебетата, чиито бащи са па-активни в тази своя роля, забавляват се с децата, развличат ги, разхождат ги през първите месеци от живота им, се представят по-добре на когнитивните тестове, които са им били приложени на 2-годишна възраст. Колкото по-близки са взаимоотношенията на едно дете с бащата, толкова по-положителни са резултатите на детето.

Децата, чиито бащи прекарват повече време с тях в периода от 0 до 5 години имат по-висок коефициент на интелигентност, отколкото тези, които са получавали по-рядко внимание от бащите си.

По-силната емоционална привързаност с бащата, изгражда по-уравновесено дете

Емоционалната привързаност между бащата и детето го прави по-уравновесено, по-сигурно и въздейства изключително положително върху поведението му в по-зряла възраст. Децата на емоционално ангажираните бащи са много по-рядко склонни към поведенчески сривове и проблеми в поведението.

Бащината грижа помага на децата да са по-успешни

Когато децата растат с по-осезаемото присъствие на бащите си, те се справят по-добре в училище, имат много добри социални взаимоотношения, по- любопитни са и нямат търпение да научават нови неща и да усвояват нови умения. Те свободно поемат всякакъв род рискове и придобиват нужните умения, от които се нуждаят, за да се изявяват успешно в избраното от тях самите поприще.

И не на последно място – децата, които израстват с прякото участие на бащите са по-щастливи

Холандците не случайно са едни от най-щастливите хора на света. Това не е случайно и се обяснява с това, че всяка седмица децата имат поне един ден, които прекарват в бащите си. Децата, дори най-малките прекарват този ден с бащите си, които ги водят на училище или детска градина, излизат в парка или просто играят у дома с тях. Независимо дали в останалите дни бащата живее с майката и детето, този едни ден, в който той се посвещава изцяло на тази задача променя взаимоотношенията им, прави ги по-близки и носи ползи, както на детето, така и на майката. Все пак е добре да не забравяме, че ако таткото се включва по-често в отглеждането и възпитанието на детето, толкова повече време ще има мама за себе си.

По материали от www.smartparenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,335 преглеждания

Comments are closed.