Основни принципи на закаляването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zakalqvane-deca

Закаляването изисква системно и повтарящо се въздействие върху детския организъм чрез редица външни физически фактори – студ, топлина, слънце, с цел да се избегнат бъдещи настинки и вирусни инфекции.

Закаляването на малките деца укрепва тяхното здраве, подобрява терморегулационните механизми и увеличава устойчивостта на организма на различни по вид външни въздействия. Закаляването намалява с близо 2-3 пъти честотата на заболяванията при децата.

Честотата на детските инфекции е различна в различните сезони, през лятото те са по-малко и обратно, през есента, зимата и пролетта се увеличават. Лятото е най-подходящият за закаляване сезон, но по-високата честота на заболявания през зимата не означава, че закалителните процедури трябва да се избягват или да се спрат през зимата, още повече, според педиатрите основната причина за катарални заболявания не се корени в еднократното, бързо излагане на драматично ниски температури, а на системно преохлаждане на организма.

Закаляването би имало положителен ефект върху организма единствено, ако се провежда правилно и последователно.

Ето основните принципи, които трябва да се следват:

  1. Закалителни процедури се извършват само при пълно отсъствие на заболяване или каквото и да било друго физическо неразположение.
  2. Закаляването се извършва с постепенно увеличаване на интензивността на съответните процедури.
  3. Закаляването ще има добър резултат, само, ако се провежда редовно.
  4. Процедурите трябва да се дозират в съответствие с възрастта на детето. Основният действащ фактор е не продължителността на процедурата, а нейният интензитет.
  5. Закаляването е препоръчително да се извършва само, когато детето е в добро разположение на духа и изпитва положителни емоции от съответната процедура.
  6. През първите 2-3 седмици след раждането не се препоръчва извършването на закалителни процедури, тъй като това е времето, в което детето има нужда да се адаптира към околната среда, в която е попаднало след раждането.

Въздушни процедури

Разходките и сън на открито могат да се прилагат две седмици след раждането на детето, когато навън е не по-студено от -5 градуса. Продължителността на първата разходка е средно 10-15 минути през студените сезони. Всеки ден това време се удължава с 5-10 минути. В топлите месеци разходките могат да продължат до 2-3 часа поне два пъти дневно. С порастването, времето за разходки се увеличава и през студените месеци, когато могат да продължат до 1-2 часа, също два пъти дневно.

Принципът на правилното закаляване при децата е, че „няма лошо време, има неподходящо облечени деца“. Правилното облекло е от основно значение за разходките на бебето и малкото дете през цялата година. Дрехите не трябва да пречат на способността на детето да се движи свободно. Много важно условие е, след разходка детето да не е изпотено, а краката му да са сухи и топли.

Закалителните процедури чрез въздушни бани влияе изключително благоприятно на цялостното здравословно състояние, подобрява метаболизма, кръвообръщението, работата на нервната система и общия тонус на организма. Закаляването на въздух е препоръчително да се провежда на отдалечени от натоварени пътни артерии места – големи паркове, крайградски зони, а най-добре извън населените места.

Физическата активност на открито при децата в предучилищна възраст развива тяхната концентрация, наблюдателност и внимание. По време на разходка на открито едно 6-7 годишно дете извършва повече от 4000 движени, което е с приблизително 25% повече от активността на децата, които са активни в затворено помещение. Капацитетът на белите дробове също се повишава драстично, както и физическата им активност като цяло.

След физическа активност на открито е напълно естествено детето да се изпоти, затова е добре винаги да носите допълнителен комплект бельо за преобличане. Когато преобличате детето го оставете за няколко минутки голо, като го поощрите да се движи активно. Това време може да се увеличава в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние на детето, но да не е повече от 20 минути, при условие.

От значение е и температурата на помещението, в което детето спи. През първите месеци от живота на новороденото, температурата в детската стая не бива да е повече от 22 градуса, през вторите шест месеца на първата година е добре тя да е 19-20 градуса, а за пораснали деца и възрастни най-добре да е между 17 и 19 градуса. Влажността е добре да не надвишава 50-70%. Прекалено високата, също както и прекалено ниската влажност на помещенията, в които расте детето има неблагоприятен ефект за здравето и води до чести респираторни заболявания.

Много важно е детската стая, както и всяка друга, да се проветрява редовно, поне 4-5 пъти на ден, в продължение на 10-15 минути през зимния сезон. През лятото прозорците могат да останат отворени постоянно, с изключение на нощните часове. Ако едно дете бъде оставено в непроветрена стая, неговият тонус рязко намалява, то става раздразнително, а апетитът се влошава.

Водни процедури

Закаляването с вода става всеки път, когато детето взима душ. Той трябва да завършва с хладка вода. Здравите бебета над 6 месечна възраст могат да се обливат с чешмяна вода, която е с 1-2 градуса по-ниска от водата, с която са къпани във ваничката. Температурата на помещението, в което детето се къпе е добре да е около 22 градуса. В първите три месеца бебето е добре да се къпе с вода с температура 34 градуса, след тази възраст температурата на водата може да е с 1-2 градуса по-ниска.

Добре е да се съобразявате с настроението на детето, когато пристъпвате към водните процедури. То трябва да е весело и отзивчиво, а закаляването да е забавно. Ако детето плаче, по-добре отложете водните процедури.

В първите месеци от живота на детето личицето му се измива с вода, която е 32-33 градуса, с порастването температурата се намалява, а на 2-3 годишна възраст водата за измиване на лицето вече може да е със стайна температура.

Основните методи за закаляване на малките деца са чрез въздух и вода. Процедурите с тях повишават съпротивителните сили на детския организъм и жизнения тонус. Преди да пристъпите към каквито и да било процедури за закаляване, консултирайте се с личния лекар на детето.

По материали от vitaportal.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,018 преглеждания

Comments are closed.