Обявена е грипна епидемия в някои области, как да се предпазим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

flu

В Дупница, Сапарева баня и Монтана е достигнат критичният праг на заболели, което налага обявяването на грипна епидемия в тези области. От днес се очаква такава да бъде обявена в Карнобат и Сунгурларе. Пред епидемия е и Пловдив, където броят на болните нараства с бързи темпове. Увеличен брой заболели с остри респираторни оплаквания са регистрирани и в Смолян, Сливен, Бургас и Пазарджик.

В областите с обявена епидемия се преустановяват детските и женски консултации, свижданията и плановите операции в болниците.

Специалистите очакват грипът да достигне своя пик в следващите две седмици.

Засега не са констатирани нови щамове, а тези, които атакуват хората са вече познатите грипни вируси от предишните години. Симптомите при пациентите са идентични – висока температура, главоболие, обща отпадналост, болки в ставите и мускулите, зачервено гърло.

Хората, които вече са боледували от определен щам на грипен вирус могат да се заразят отново, но симптомите обикновено са по-слабо изразени.

Много важно е заболелите да се обърнат за помощ към личните лекари и да останат у дома за няколко дни, а не да се самолекуват, особено с антибиотици. Грипните вируси, често могат да бъдат последвани от усложнения, особено при хора с компрометиран имунитет.

Ако искате да сте сигурни, че сте болни именно от грип и да разберете от кой щам точно е той, е необходимо да си направите изследване в специализирана лаборатория, направление за което можете да получите от личния си лекар.

За момента по данни на епидемиолозите тази зима заболеваемостта при децата и юношите изпреварва тази при възрастните. Важно е да се обръща по-специално внимание на малките деца и възрастните хора, които са с намален имунитет.

Естествени начини да се предпазим от грипа

flu child

Какво представлява грип А(H1N1)

Грипът А(H1N1) не се различава съществено от формите на досегашните болести, които познаваме. Вирусът е нов подтип на грипните вируси. Той съдържа частици от гените на свински, човешки и птичи вируси. Новите вируси често са резултат от подобни генетични смесици.

Симптомите на болните и клиничната картина са същите, както и при сезонния грип. Те включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора. Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора. Грипът у нас протича предимно леко до средно тежко. Той се лекува с традиционните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи усложнение – и с антивирусни препарати.

Хората се заразяват с новия вирус по същите начини, по които със сезонните грипни вируси:

 • По въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха
 • Ако мръсни ръце или други заразени повърхности попаднат в устата ви

Антивирусните препарати

Антивирусните препарати са медикаменти срещу грип. Те се отпускат само с рецепта и по лекарско предписание. В момента има два препарата, които са ефикасни срещу грипния вирус А(H1N1). Това са Tamiflu и Relenza, генеричните им имена са oseltamivir и zanamivir.

Кога трябва да се вземат антивирусни препарати?

Антивирусните препарати трябва да се вземат само по лекарско предписание. Повечето хора с грип нямат нужда от подобни препарати. Лекарствата са толкова по-ефикасни, колкото по-навреме започне лечението с тях. Терапията с тях продължава обикновено по 5 дни.

7 лечебни храни при настинка и грип

Могат ли антивирусните препарати да се вземат от деца?

Да, антивирусните препарати могат да се дават на деца, но в по-ниски дози в сравнение с възрастните при съответното намаляване на дозата. Tamiflu може да се дава на деца на всякаква възраст над 6 месеца. Relenza е подходяща за деца над 5 години, както и за хора без астма или сърдечни проблеми.

Подходящи ли са антивирусните препарати за бременни жени?

Да, антивирусните препарати могат да се използват и от бременни жени. Те няма да навредят на тях или на състоянието им.

Кои са най-уязвимите групи от грипа?

 • Бременните жени
 • Децата до две години
 • Хората с хронични заболявания
 • Възрастните хора над 65 години
 • Хората в активна възраст

Предпазване от грипа

За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:

 • Често измиване на ръцете с вода и сапун
 • Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
 • Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
 • Носене на маска на лицето
 • Избягването на търкането на очи с мръсни ръце
 • Често проветряване на въздуха в затворени помещения
 • Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
 • Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

9 мита за лечението на грипа

Какво трябва да правим, ако усетим симптомите на грипа?

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Личният лекар ще му назначи съответното лечение или ще го препрати към нужната болница.

Инкубационен период на вируса

Инкубационният период на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват други хора пет дни, след проявата на първите симптоми на грипа.

Как да различим настинката от грипа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,240 преглеждания

Comments are closed.