9 мита за лечението на грипа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
temperature baby


Февруари бележи пик в грипните и простудни заболявания и често в кабинета на терапевта ни се налага да приемем съвети, които не са по вкуса ни, а лечението с антибиотици сякаш е задължително. Но, за да се излекуваме или предпазим от настинка или грип в този сезон, е добре да знаем някои основни принципа за лечение и предпазване, които са наистина ефективни или само имат славата на такива.

Знаем ли кои средства и методи наистина работят или не, така че успешно да се справим с първоначалните симптоми, а и с някои от усложненията.

Ето няколко истини, които развенчават славата на едни от най-популярните средства, използвани „по навик“ когато се разболеем, и които невинаги са толкова ефективни, колкото би ни се искало.

Пчелният мед – универсалният лечител

Неговите качества са безспорно доказани от хилядолетия и той наистина е полезен и незаменим продукт, който може да се сравни с истинска природна лаборатория за здраве и дълголетие. Но при вирусни инфекции той е безпомощен и дори може да влоши състоянието ни, тъй като е изключително силен алерген, а това може да засили някои от симптомите на зоболяването като хрема и кашлица, например.

Хипотермията  е най-честата причина за настинка и грип

Обичайно се разболяваме от грип, защото е отслабнала имунната ни система и не е в състояние да се противопостави на вирусите, а не защото сме преохладили организма си. Студът е само допълнителен фактор, но не може да е причина за вирусна инфекция.

Болният се нуждае от силна храна

Това не е съвсем така, тъй като организмът трябва да се бори с вирусите, а когато го затрупаме с трудно смилаема животинска храна, белтъчини и мазнини, той използва енергията си, за да храносмила, вместо да се бори с вирусите. Поради тази причина е по-добре болните да приемат лесносмилаема храна – риба, зеленчуци и бульони от тях, плодове и плодови сокове, чай и като цяло много течности.

Когато се разболеем единственото спасение са антибиотиците

Това е най-опасната заблуда. Нито една вирусна инфекция не е податлива на антибиотици. Те на практика са напълно безполезни и дори опасни, ако се използват без да са необходими. Антибиотиците могат да са от полза единствено ако има доказана бактериална инфекция и резултат от микробиологично изследване към кой точно антибиотик е чувствителна съответната бактерия. В противен случай с антибиотиците се отглеждат  само нови резистентни щамове бактерии, които в бъдеще не биха се поддали на лечение.
Антибиотиците трябва да се прилагат само по лекарско предписание и в предписаните дози от лекуващия лекар, съответстващи на възрастта и теглото на пациенти.
С особено внимание те трябва да се прилагат при бебетата и малките деца.

Алкохолът помага за затоплянето на организма и за излекуването му

Алкохолът разширява кръвосните съдове, кръвообръщението се засилва и по този начин се предизвиква затопляне на целия организъм. Но този метод в никакъв случай не е обоснован, тъй като – първо, разширяването на кръвоносните съдове е кратковременно и второ, той допълнително отслабва имунната система. Разбира се, напълно неприложима и недопустима е употребана на алкохол за лечение на бебета, малки деца и подрастващи

Повишената температура трябва да се свали бързо!

Покачването на телесната температура е важна защитна реакция на организма. Повишената температура при настинка, грип и вирусна инфекция е показател, че организмът се бори с вирусите. Използването на антипиретици когато телесната температура е по-ниска от 38.5 градуса, е неоправдано, защото по този начин ще прекъснем естествените оздравителни процеси в организма.

Гореща баня или сауна ще помогне на оздравяването

Ако вече имате симптоми на настинка или грип, тези процедури само ще ви уморят допълнително и ще ви накарат да се чувствате още по-отпаднали и болни, без никакви ползи за оздравяването. Парна баня, сауна или горещи процедури е добре да се прилагат с профилактична цел и за закаляване.

Големите дози витамин С са от голяма полза

Достатъчният прием на витамин С е гаранция за по-добър имунитет и може да ви предпази от развитието на остри респираторни инфекции, но само с около 10%. Но ако вирусната инфекция вече е факт, колкото и да увеличавате количествата на аскобинова киселина, която приемате, това едва ли ще повлияе на продължителността на заболяването. Още повече витамин С е водоразтворим и организмът усвоява само толкова, колкото му е необходимо, а остатъчното количество се отделя с потта и урината.

Ваксините са най-добрата профилактика срещу грип

През есенно-зимния период, когато грипните епидемии са вече факт за ваксини е късно. Единствената надеждна предпазна мярка е използването на зашитни маски когато сте на обществени места, в обществения транспорт и изобщо сред много хора.
Друг полезен метод е, да се правят промивки на носа и гърлото със солеви разтвори и антисептици и закаляване, което да повиши имунитета и устойчивостта на организма към бъдещи вирусни инфекции.
Ваксините са едва на четвърто място сред методите за профилактика срещу грип и вирусни инфекции, като трябва да се знае, че за да са от полза, те трябва да се прилагат според имунизационни календар и извън периодите на повишена епидемиологина активност.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,298 преглеждания

Comments are closed.