Обуйте шарени чорапи в международния ден на хората със Синдром на Даун

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21 март, международен ден Синдром на Даун

В чест на трите хромозоми днес хората съпричастни към проблемите на Синдрома на Даун ще се обуят с шарени цветни или просто различни чорапи.

Подобна инициатива съществува в Европа и САЩ и се провежда всяка година, като част от глобалната кампания по повод 21-ви март, Международния ден на хората със Синдром на Даун. Денят – двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

През 1866 г. английският доктор Down описва клиничните белези на синдром, който днес носи неговото име. През 1959 г. Lejeune и Jacobs установяват, че Синдромът на Даун е резултат от Тризомия 21. Това е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Честота на раждане на индивид със Синдром на Даун е приблизително 1 на 700, и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи.

Кръвен тест ще установява синдром на Даун

Всеки може да се присъеди към международното събитие, което приканя хора от цял свят да обуят разноцветни чорапи и да покажат своята съпричастност към най-усмихнатите и слънчевите хора.

За първи път 21 март е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома на Даун и как живеят хората с него.

Животът с дъщеря ми, живот, който си струва да живееш!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,842 преглеждания

Comments are closed.