Нов закон налага пълна забрана на абортите в Алабама

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

abort-k

Алабама прие закон, забраняващ абортите в рамките на американския щат.

Новата регулация забранява процедурата, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение, като стадия на бременността също няма значение. Единственото изключение е, когато бременността застрашава здравето на жената, предава Business Insider.

Новият закон превръща самата процедура в углавно престъпление. Лекарите, които бъдат признати за виновни, могат да лежат в затвора до 99 години, ако са извършили аборт, а тези, които са предприели действия за извършване на въпросната процедура, ще бъдат изправени пред 10-годишна ефективна присъда.

През миналата седмица имаше дебати в сената на щата дали изнасилванията и кръвосмешенията трябва да бъдат включени в изключенията, но в крайна сметка това не се случи.

Новият закон все още не е подписан от губернатора на Алабама Кей Айви. Ако това се случи, Алабама ще се превърне в щата с най-строги правила относно абортите, като ще остави зад гърба си щата Джорджия, който прие закон, забраняващ абортите след 6-ата седмица на бременността.

Новите правила в Алабама са в директен разрив със случай от преди 46 години, който води до гарантиране правото на жените да избират дали да осъществят аборт или не. Поради това е твърде възможно решението на щатския сенат да бъде атакувано в съда, тъй като ограничава правото на избор.

През миналия месец Охайо прие закон, който забранява аборта в случаите, в които е засечен сърдечен ритъм на плода, като отново изнасилването или кръвосмешението не са изключение от правилото.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

743 преглеждания

Comments are closed.