Нощното напикаване при децата – какво трябва да знаем?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

images

Нощното напикаване, наричано още енуреза, е един доста често срещан урологичен проблем при децата. Той се случва най-вече нощем, но не е изключено детето ви да се подмокря през деня. Същестуват два вида енуреза – първична и вторична. При първичната подмокрянията са постоянен спътник на детето от самото му раждане до 5-6 годишна възраст, когато отшумяват от само себе си. При вторичната, децата преживяват дълъг период от време – около 6-12 месеца – през който детето не се напишква, но в последствие проблемът се проявява отново. Обикновено причините за вторичната енуреза са психологически – тръгване на градина, раздяла на родителите, силен стрес и пр.

Какви са причините?

В много случаи нощните напикавания са с наследствена обусловеност. Ако майката или таткото са имали подобни проблеми като малки, шансът това да се случи и с детето, се увеличава. Основната причина за подмокрянето нощем е незрелият пикочен мехур. Детето все още няма изграден инстинкт да владее мехура си и да контролира изпускането на урина. При някои деца мозъкът се научава да овладява това състояние в доста ранна възраст, но при други може да отнеме много повече време и да се появяват случаи на нощни напикавания дори в тийнейджърска възраст.

Как да се справим?

Най-важното е да проявявате търпение и да не реагирате остро, ако детето има прояви на нощно напикаване. Караниците, заплахите и назидателният тон само биха влошили нещата и биха създали тревожност у малчуганите. Вместо това покажете на детето, че го подкрепяте и че проявявате разбиране. Това е от съществено значение при по-големите деца, които се сблъскват с този проблем, тъй като те са доста по-осъзнати и могат да развият усещане за неспособност и малоценност, особено, ако са обект на подигравки от страна на други деца.

За да улесните преминаването през този етап, започнете да изпишквате детето нощем през няколко часа. Ограничете приема на течности преди лягане. Тези стъпки ще осигурят спокойствие на детето и поне няма да се травмира от неприятните случки. Не коментирайте проблема със свои близки или познати, ако детето ви е наблизо. Макар и да не го показват, децата чуват голяма част от разговорите на възрастните и са особено чувствителни, когато обсъждате тях или техен недостатък. И най-важното – самите вие бъдете спокойни и помнете, че нощното напикаване се случва на много деца и не е свързано със здравословен проблем.

Вижте още:

Среднощно ходене

Връзката емоции и здраве

Децата и техните среднощни страхове – как да се справим?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,966 преглеждания

Comments are closed.