Връзката емоции и здраве

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Children-with-Depressed-Mothers-Benefit-From-Child-Care-Centers_f_improf_232x350

Нашето емоционално и физическо здраве са неразривно свързани. Независимо дали сме тъжни или щастливи, тялото ни реагира физически на това, което мислим, чувстваме и правим.

Емоциите имат способността да разболяват и да лекуват, не само психологически, но и физически. Изследователите са открили, че изнасянето на реч може да удвои тежестта на алергичните симптоми, докато плача има успокояващ ефект, тъй като хормоните на стреса се изхвърлят от тялото.

Как точно чувствата влияят на здравето?
Установено е, че изразяването на чувства на привързаност към партньора намалява нивата на холестерола. Проучване, публикувано в Human Communication Research, показва че когато хората, 3 пъти седмично пишат за своя любим в продължение на 20 минути, това намалява значително нивата на холестерола само за пет седмици.

Според учените от Университета на Охайо, 30 минутен спор с партньора намалява способността на тялото да се лекува с един ден. Ако споровете са постоянни времето за излекуване се удвоява. Изследователите са тествали двойки като са направили малки ранички на ръцете им. Когато двойките са говорели за област, в която имат спор и несъгласие един с друг, които провокират емоции, раните са зараснали с 40% по-бавно в сравнение с контролната група. Това е свързано с повишени нива на цитокини, които предизвикват възпаление в тялото. Високите нива на цитокини се свързват с артрит, диабет, сърдечни заболявания и рак.

Когато сме стресирани
Изследователи от Станфорд, са открили че кратковременния силен стрес, стимулира имунната система и повишава нивата на молекулите, които се борят с рака. Хроничният и продължителен стрес обаче има друго влияние. Той ви поставя в състояние на ‘бий се или бягай’, в което тялото изключва възстановителните процеси. Паметта и прецизността са намалени. Имунната система не си върши работата, има лесна уморяемост, депресивност и намалена репродуктивност.

Когато ‘бутилираме’ емоциите
Проучване в Мичиган показва, че жените които потискат гнева си при конфликт са двойно по-застрашени от инфаркт, удар и рак. Оставянето на импулса да се крещи също може да предизвика проблеми. Изблиците на гняв може да са кратки, но предизвикват повишаване на кръвното налягане и сърдечния пулс, като повишават риска от инфаркт с 19%. По-леките форми на гнева, като нетърпение, раздразнение и мърморене също увреждат здравето.

Когато сме влюбени
Влюбването повишава нивата на нервния растежен фактор с около една година, според Университета Павиа, Италия. Нервният растежен фактор е подобен на хормон, който помага за възстановяване на нервната система, подобрява паметта като образува нови нервни клетки. Свързан е още и с чувството да си обичан и доволството, които успокояват тялото и ума.

Когато сме тъжни
Депресията, песимизма и апатията повлияват здравето на няколко нива. Намаляват се нивата на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре – допамин и серотонин. Това води до промяна в сетивата, затова 45% от хората с депресия страдат от различни болки.

Ефектът на смеха
В Университета Лома Линда в Калифорния при изследване ефектите на смеха, са установили, че нивата на ендорфините, отговорни за настроението се увеличават с 27%, докато хормона на растежа, който подпомага съня и клетъчното възстановяване, се увеличава с 87%. Ефектите са наблюдавани след гледане на комедия. В друго изследване самото предусещане на смеха, води до намаляване нивата на стресовите хормони – кортизол и адреналин. Кардиолозите от Мериленд са установили, че смеха намалява риска от инфаркт, тъй като премахва нежелания стрес.

Когато избухваме в плач
Биохимика д-р Уилям Фрей сравнява състава на сълзите от емоции със тези при рязане на лук. Сълзите предизвикани от емоции съдържат високи нива хормони и невротрансмитери, свързани със стреса. Целта на емоционалния плач е да премахне химикалите на стреса. Задържането на сълзите води до тревожност, отслабване на имунитета, влошаване на паметта и слабо храносмилане.

Когато сме обхванати от ревност
Ревността е една от най-силните и болезнени емоции – и от най-трудните за контрол. Ревността при жените обикновено се появява от подозрение за изневяра, докато при мъжете по-скоро стават ревниви когато имат сексуална конкуренция. Според Флеминг, ревността е комбинация от страх, стрес и гняв. Тези състояния предизвикват ‘бий се или бягай’ ефект, който е много интензивен. Хората, хванати в капана на ревността често страдат от високи кръвно налягане, пулс и нива на адреналин, отслабен имунитет и тревожност.

Когато не можем да се отърсим от конфликтите
Не само гневните изблици повишават кръвното налягане, но и всеки пък когато си припомняме дадена ситуация, стреса се повишава. Така, че ако скоро сте имали спор, опитайте се да се разсеете вместо да затъвате в ситуацията.

Когато зачитаме благословиите
Чувството на благодарност засилва имунитета, намалява кръвното налягане и ускорява лечението. Д-р Маккрати е изследвал връзките между емоциите и физическото здраве и открива, че както любовта, така и благодарността и задоволството, предизвикват отделяне на окситоцин. Окситоцинът се секретира до сърцето когато сме отворени и свързани. Той изключва стреса като кара нервната система да се отпусне. Увеличават се значително снабдяването с кислород на тъканите и процесите на лечение. Благодарността се свързва и с по-хармонична електрична активност на сърцето и мозъка – състояние, в което тези органи работят най-ефективно.

Превод: Мирослава Делчева-Пепелджийска

Статията е предоставена от Communication Academy
http://communication-academy.eu

 

Прочетете също:

Сексуалното възпитание – за пчеличките, щъркелите и неудобните въпроси

Синдромът „студена майка”- когато отчуждението замества прегръдката

7 неща, които научих, откакто станах майка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,888 преглеждания

Comments are closed.