На каква възраст можем да дадем първата ягода на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-qgodi

Ягодите са голямо изкушение както за децата, така и за възрастните. С настъпването на месец май, то става буквално неустоимо, защото с ягоди са заредени всички сергии по пазара и щандовете в големите магазини, а децата са буквално в плен от вида и аромата на този малък и сладък плод.

Независимо от очарованието и ползите си обаче, ягодите носят и някои рискове, с които е добре да се съобразим, ако сме решили да ги включим в детското меню.

Педиатрите и диетолозите категорично съветват да бъдем внимателни и да не бързаме с предлагането на вкусния пролетен плод, особено ако детето ни е все още твърде малко.

Какво обаче означава „малко“ и от каква възраст можем да включим ягоди в ежедневното детско меню?

Всеизвестно е, че ягодите могат да предизвикат алергична реакция в организма, най-вече ако прекалим с количеството.

За полезните качества на ягодите е писано и говорено много. Освен превъзходните си вкусови качества, те съдържат огромно количество витамин С, богати са на витамин А, Е и К, както и на витамини от група В. Калият, който също е в изобилие в ягодите поддържа работата на сърдечния мускул, регулира чревната перисталтика, което превръща ягодите в идеално естествено средство срещу запек. Малките семчици, които се намират по повърхността на ягодовия плод съдържат салицилова киселина, която има темпуратуропонижаващи и противовъзпалителни свойства.

Защо обаче, въпреки всички тези свои ползи, педиатрите не препоръчват да бързаме да ги предлагаме на децата?

На първо място, защото ранните ягоди, които се появяват в търговската мрежа са оранжерийни. Именно те са потенциално опасни по отношение на предизвикването на алергична реакция при децата, особено, ако до този момент не са опитвали ягоди. Количеството на нитратите в тях често е критично високо, а това носи рискове за детското здраве. Освен това, за да се запази добрия външен вид на плодовете, често те се обработват в дифенил, който е признат за канцерогенен и може да причини отравяне или да предизвика дерматологични реакции, което е особено опасно за малките деца. Успокояващ е фактът, че дифенилът е забранен за употреба в повечето европейски държави. Също така е важно какъв произход имат плодовете – дали са турски, гръцки, испански или са отгледани в местни оранжерии. Мнозина смятат, че гръцките ягоди, дори най-ранните, са сравнително чисти по отношение на нитрати.

Начини да пречистим плодовете и зеленчуците от пестициди

По отношение на възрастовата граница, от която можем да даваме ягоди на детето си, педиатрите и специалистите по хранене не са единодушни. Те обаче са категорични в едно, а именно, че рискът от усложнения не си струва бързането. Повечето специалисти препоръчват това да стане не по-рано от навършване на двегодишна възраст, при това първите опити е най-добре да са с термично обработени плодове – компот от ягоди е едно добро решение за запознанство на детето с ягодовия вкус. Едва след това може да се предложи ягодова лимонада от минерална вода и пресен ягодов сок, от който да са отстранени семчиците. В тези напитки концентрацията на опасните вещества е по-ниска, следователно и рискът от алергична реакция – също.

Следващата стъпка е включването на пюре от два-три плода, от което също са отстранени семчиците.

Ако детето е склонно към алергии, независимо към храни, полени, домашен прах и т.н., отложете включването на ягоди в менюто му поне до навършване на три години, когато можете за му предложите един плод, а след това го наблюдавайте внимателно как ще реагира организмът му. Реакциите могат да са най-разнообразни – от обрив, запушване на носа и хрема, до зачервяване и сълзене на очите.

Ягодите са в състояние да причинят и някои псевдо алергии, които се проявяват при приемането на прекомерно голямо количество. Проявите при псевдо-алергията са както при реалната, но разликата е, че признаците се проявяват едва при натрупването на твърде големи количества от алергена в детския организъм. Този тип алергия преминава с възрастта и обикновено изисква контрол върху количеството, което детето е склонно да приеме.

Въпреки прекрасните свойства, които ягодите имат и ползите, които те носят като един от първите пролетни плодове за организма, трябва да се отчете факта, че плодовете съдържат високи количества киселини, които могат да раздразнят чревната лигавица и да предизвикат някои неразположения не само при децата, но и при възрастните.

Първата ягода – няколко основни правила, които да запомним, преди да я предложим на детето си:

  1. Когато решим да включим ягодите в менюто на детето е добре това да стане през деня – на закуска или най-късно около обяд.
  2. Количеството не бива да е повече от 1-2 плода.
  3. Да следим стриктно за най-малка проява на алергия в следващите няколко часа.
  4. Според диетолозите ягодите се усвояват най-добре с кисело-млечни продукти, затова можем да приготвим десерт от кисело мляко или заквасена сметана и ягоди.
  5. Плодовете е най-добре да са средни по размер. Твърде големите плодове предполагат твърде високи нива на изкуствени торове и нитрати. Прекалено дребните също не са за предпочитане, тъй като те съдържат твърде много семцчици, които дразнят стомашно-чревната лигавица.
  6. Добре е да търсим плодове от проверени търговци, които могат да гарантират чистотата на продукцията си, от местни пазарчета и производители.

По какво да познаем, че ягодите, които сме купили съдържат прекалено високи нива на изкуствени торове, нитрати и друга химия?

  1. Вкусът и ароматът не са така силни, както при естествено отглежданите и естествено узрелите плодове.
  2. По повърхността им има тъмни петна.
  3. Измитите ягоди не отделят сок, ако ги поръсим със захар.

ВАЖНО: Ягодите са противопоказни при деца с чернодробни или стомашни заболявания.

Първите седем 

14 пролетни рецепти с ароматни ягоди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,914 преглеждания

Comments are closed.