• Няма категории

Начини да пречистим плодовете и зеленчуците от пестициди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pesticides1

Дори в храните с етикет „био“ и „еко“ се срещат остатъци от пестициди. Те са навсякъде около нас и ние трудно можем да се отървем от присъствието им.

Едно скорошно проучване на Министерството на земеделието на САЩ показа, че 65% от проследената продукция е дала положителни проби за остатъчно съдържание на пестициди.

Пестицидите лесно и безпрепятствено попадат в организма и за съжаление въздействат отрицателно върху здравето и интелектуалните способности на хората, а особено негативно отражение имат върху подрастващите.

Независимо, че зеленчуците, плодовете и изобщо всяка храна, която купуваме или сами отглеждаме има свеж и здравословен вид, тя вероятно съдържа токсични пестициди, които масово се използват с цел био защита и стимулиране на растежа. Едно от решенията на този проблем е отглеждането и пазаруването на органични продукти, доколкото изобщо мажем да ги наречем така, като се вземе предвид факта, че почвата също поема пестициди и за дълги години те могат да останат в нея.

В списъка с храни с най-високо съдържание на пестициди първите места заемат картофи, ягоди, ябълки, грах, грозде, целина, спанак, сладки чушки, чери домати и нектарини.

Дори плодове и зеленчуци, които по принцип се оценяват като продукти с ниско съдържание на пестициди, дават положителна проба за наличие на остатъчни количества.

Има и такива, които са с минимални количества. Такова е авокадото, при което се открива едва 1%, което го издига на върха на класацията сред истински чистите храни, полезни за човешкото здраве от най-ранна възраст.

Сред най-чисти от пестициди храни се подреждат още киви, патладжани, лук, сладка царевица, ананас, сладки картофи, манго, зеле, папая. Поради тази причина тези продукти могат да се дават на бебета и малки деца, както и да се консумират от всеки без опасения за здравето.

Но, ако приемем, че храната ни, дори тази, която смятаме за най-чиста, съдържа известно количество пестициди, естествено се налага и въпросът – какво можем да направим срещу това и с какви средства?

Най-лесният и достъпен начин да намалим съдържанието на пестициди в храната си е с оцетен разтвор, приготвен с добре познатия на всяка домакиня бял оцет. Домашно приготвеният разтвор от 90% чиста вода и 10% бял оцет може да се използва за накисване на плодовете и зеленчуците преди тяхната употреба. Достатъчно е да се накиснат за 20 минути в този разтвор, след което да се изплакнат обилно със студена вода.

pesticides

Нежните горски плодове като боровинки, малини, къпини не е препоръчително да се накисват в този разтвор, тъй като имат твърде нежна структура и тънки ципи, което ще позволи проникването на разтвора и ще промени естествения вкус на плодовете.

Ако ви се струва, че въпреки обилното изплакване плодовете и зеленчуците ви миришат на оцет, можете да използвате пресен лимонов сок, който ще я неутрализира.

Има и алтернатива на оцетния разтвор, ако миризмата му не ви допада. Вместо него можете да използвате 2% солена вода.

Използването на тези методи цели да се намалят остатъците от пестициди и това реално се случва. След подобно третиране на продуктите в домашни условия пестицидите в тях намаляват с близо 70%. Разбира се винаги ще има от тях, но е добре да се погрижим това количество да е минимално.

Предварителното почистване на храната от пестицидите има огромни ползи за здравето. Отглеждането и пазаруването на органични продукти и пречистването превръщат храненето с осъзнато и полезно човешко действие, а това поддържа тялото в отлична форма, така че то да ни служи по възможно най-добрия начин през целия ни живот.

източник: www.healthy-holistic-living.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,284 преглеждания

Comments are closed.