Морбили превзема Европа, според СЗО

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_sharka.jpg

Случаите на морбили в Европа са достигнали рекордно високи нива, според Световната здравна организация (СЗО). Повече от 41 000 души са били заразени през първите шест месеца на 2018 г., 37 са смъртните случаи.

Миналата година заразените са били 23 927, а през 2016 година – 5 273. Според експертите  този скок в разпространението на заболяването се дължи на занижения брой ваксинирани.

Само в Англия до момента през тази година има 807 случая. Съветът по обществено здраве в страната смята, че рязкото повишаване на броя на заболелите е в резултат от завишения брой пътували до райони в континентална Европа, където е имало огнища  на заболяването.

СЗО призовава европейските държави да предприемат решителни действия по отношение на всеобхватно ваксиниране против морбили.

Дребната шарка е силно инфекциозно заболяване, което се разпространява по въздушно-капков път. Инфекцията продължава от 7 до 10 дни, но често настъпват усложнения като:

*енцефалит

*менингит

*фебрилни гърчове

*пневмония

*чернодробни инфекции

_103099407_chart-measles_incidence-8fvis-nc

Ваксината категорично може да предотврати инфекцията, но някои изследвания от преди 20 години, погрешно я свързват с аутизма, поради което много хора предпочитат да не ваксинират децата си.

Специалистите препоръчват децата да бъдат ваксинирани за първи път около навършването на едногодишна възраст, и за втори, преди да тръгнат на училище.

Най-високи темпове на разпространение на заразата в Европа се отбелязват в Украйна и Сърбия.

Д-р Недрет Емироглу от СЗО казва: “Всеки неимунизиран човек е уязвим, независимо къде живее, и всяка страна трябва да продължи да настоява за увеличаване на обхвата и за затваряне на пропуските в имунизационния календар”.

Горната камара на Италия неотдавна гласува законодателството да премахне задължителната ваксинация за децата в предучилищна възраст, а родителите на деца, които не са били ваксинирани, да не бъдат глобявани, което също крие потенциални рискове от бъдещо увеличаване на броя на заболелите.

Симптоми на морбили

*Хрема
*Висока температура
*Загуба на апетит
*Умора
*Болки в мускулите
*Зачервени и сълзящи очи
*Белезникави полипи в устната кухина
*Обрив – ситен червеникав, които може да се слее в по-големи петна, започващи от линията та окосмената част на главата. Появяват се два до четири дни след първоначалните симптоми, а след това се разпространяват по врата и останалата част то тялото.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,917 преглеждания

Comments are closed.