Какво трябва да знаем за морбили

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1-31

Морбили е вирусно заболяване, от т.н. дребни шарки, които както и всички останали шарки, бележат пик през пролетните месеци. Характеризира се с повишена температура, инфекция на горните дихателни пътища, увеличени лимфни възли и характерен обрив, който първоначално представлява малки червени точици, които по-късно се превръщат в пъпчици. Първо се появяват по главата – зад ушите, по врата и бузите на лицето, а след това постепенно обхващат долните крайници и цялото тяло.

Ако имате съмнения, че детето ви е болно от морбили, се обадете на личния лекар, който трябва да ви посети у дома, за да не се разпространява заразата върху други пациенти, ако отидете в кабинета. Особено важно е до диагностицирането и при потвърждаване на диагнозата, да се избягват контакти с други деца, които не са ваксинирани срещу морбили както и с бременни жени.

След като вече сте сигурни, че „баба шарка“ ви е дошла на гости, основното нещо е да се въоръжите с търпение, симптоматични средства и да имате пред вид няколко факта за дребната шарка, с оглед по-лекото й протичане и по-бързото възстановяване на детето след това.

          Морбили се разпространява изключително бързо по въздушно-капков път. Затова е важно да се ограничат контактите с деца, които не са имунизирани.  Достатъчно за прихващането на шарката е болно дете да е в една стая с неваксинирани, за да се разпространи заболяването.

          Болното дете трябва да се изолира от останалите в периода, през който е заразно, това са първите 4 след появата на първите обриви.  Предшестващите обрива 4 дни също са силно заразни, но почти никой не е наясно с факта, че става дума за инфекциозно заболяване, така че те няма как да се избегнат, но ако вече сте диагностицирани, предупредете близките си, с които сте имали контакти предните дни. 

          Осигурете симптоматично лечение на съпътстващите прояви на морбили – висока температура, обрив, хрема, кашлица, зачервяване и сълзене на очите, които могат да продължат от пет до четиринадесет дни. Лечение за морбили не съществува, но симптомите, които влошават общото състояние могат да се облекчат с температуропонижаващи средства, сиропи за кашлицата, разтвори за почистване на нослето – най-добре физиологичен и други хидратиращи средства. Забравете за аспирина не само по време на морбили, а изобщо преди детето ви да навърши 12-годиша възраст.

          Болното от морбили дете е изключително податливо на респираторни инфекции, затова е важно да бъде предпазено от заразяване със вторични инфекции на горните дихателни пътища. Избягвайте да му давате  прекалено охладени или много горещи напитки.

          Липсата на витамин А се свързва с по-високия риск към усложнения при морбили. Световната здравна организация препоръчва включването на витамин А към лечението на морбили с цел облекчаване на симптомите и намаляване на усложненията.

          При деца под 5 години и при възрастни над 20 има опасност от усложнения –  пневмония, диария, инфекции на ушите, мозъчен оток, гърчове, а понякога, за щастие – рядко, може да се увреди слуха, поради увреждане на мозъчния център на слуха.

          Ако забележите някой от следните симптоми – висока температура – повече от 38 градуса, прекалена раздразнителност и безспокойство, унесеност, затруднено или учестено дишане, главоболие, слухови или зрителни халюцинации или припадъци, незабавно се обадете на личния си лекар.

          Всяко 20-то дете, заболяло от морбили има вероятност да развие пневмония, а по едно на всеки 1000 е потенциално жертва на енцефалит или мозъчен оток, който може да предизвика гърч, глухота или трайно увреждане на мозъка.

          При някои деца, а също и при възрастните, преболедували от морбили е възможно по-късно да се развие заболяване на централната нервна система, наречено подостър склерозиращ паненцефалит. Той може да се прояви 10 години след заразяването с морбили. Лекарите нямат обяснение какъв е механизмът на развитие на това заболяване, при положение, че детето или възрастния изглеждат напълно здрави и възстановени след прекараната шарка. Симптомите на подострия склерозиращ паненцефалит се изразяват в необяснимо поведение, резки промени в настроението, лоша памет, деменция, мускулни спазми и физическа слабост, нестабилна походка. 

          Друго увреждане на централната нервна система може да бъде остър постинфекциозен вирусен енцефалит – дифузно възпаление на мозъчната тъкан, което отзвучава напълно при навременно диагностициране и адекватно лечение.

Въпреки сериозните последици от морбили, повечето деца се възстановят напълно след прекарана инфекция и продължават своето развитие без никакви странични усложнения и последствия.

Основното средство за профилактика срещу морбили е живата комбинираната триваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която е задължителна и се прилага според имунизационния календар у нас от втората година на живота на всяко дете.

От изключителна важност е да сте в постоянна връзка с личния лекар по всяко време на денонощието докато трае острия период на инфекцията.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,145 преглеждания

Comments are closed.