Козуначени трюфели
Великден отмина, богатите пъстри трапези обаче оставиха след себе си количества храна, с която трудно би се справило дори голямо семейство. Чудите се какво да направите с останалия козунак – така вкусен, но вече не така пухкав и мек.
С ароматния и сладък великденски хляб всъщност всяка домакиня може да приготви невероятни сладкиш, при това с почти незначителни допълнителни съставки.
Рецептата е именно за изостаналия козунак от празника, които не бива да отива в кофата.
За козуначените трюфели ще са необходими:
100-150 гр. сух козунак и няколко какаови бисквити „Закуска“
100 гр. запечени орехи, бадеми или лешници
2 с.л. какао на прах
100 гр. меко масло
50 мл. сладкарска сметана
ванилия
сладко от боровинки, малини или ягоди
За глазурата ще ви трябват 100 гр. черен шоколад, 2 с.л. сладкарска сметана
Сухият козунак натрошете на фини трохи, прибавете смлените бисквити и запечените и счукани ядки, след това добавете маслото, сметаната, сладкото и ванилията и омесвате тесто, от което оформяте топчета от по 20-30 гр. Всяко от тях потопете в разтопения на водна баня и смесен със сметаната шоколад. Оставете на стайна температура докато шоколадът се твърди напълно и приберете в подходящ съд. Колкото повече трюфелите престоят, толкова по-вкусни стават.
3,445 преглеждания