Козметиката по време на бременност – можем ли без нея

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Makeup-for-Pregnant-Women

Независимо дали е бременна или не, всяка жена иска да изглежда добре. Има обаче някои козметични продукти, с които сме свикнали до степен на зависимост, но които е добре да забравим по време на бременността.

На първо място това са аерозолите – део спрейове, парфюми, лакове за коса, които могат да имат негативно влияние върху здравето на бебето. Последните изследвания в областта на детското и майчино здраве показват, че много от козметичните продукти, които използваме в ежедневието си, съдържат съставки, опасни за здравето не само на бъдещата майка, но и на бебето, което носи. Специалистите споделят, че при жени, които използват прекалено често и обилно количество лак за коса, вероятността да родят дете с вроден дефект на уретрата нараства два пъти в сравнение с тези, които въобще не използват лак за коса. Тази вродена малформация се проявява повече при момченцата, отколкото при момиченцата.

Друг неприятел на жената по време на бременността, а и не само тогава, са парабените, различните изкуствени оцветители и ароматизатори. Парабените са произведени по синтетичен начин консерванти от нефтени продукти, чиято себестойност е изкушаващо ниска. Козметичната промишленост ги използва с цел да удължи трайността на продуктите си като чрез тях пречи на развитието на микроорганизмите в крайния продукт. Негативното влияние на парабените се изразява в продължаващото им действие и след като попаднат в нашия организъм.  За съжаление те унищожават всички микроорганизми, а не само болестотворните. Резултатът е чести алергични реакции и упорити дерматити.

И макар напоследък големите козметични гиганти да се опитват да елиминират парабените в производствата си или поне да ги сведат до минимум, те присъстват много често в бялата козметика, геловете за коса и в пастите за зъби. Ето защо е добра идея да се използват продукти, таргетирани за бременни или продукти за бебета и деца.

Разбира се, няма място за паника и безпокойство, трябва да сме последователни и да обръщаме повече внимание на козметичните продукти, които използваме ако планираме бременност или тя вече е факт и най-вече в първите три месеца, докато трае органогенезата. Добра алтернатива са органичната, натуралната и домашната козметика, за чиито тайни нашите майки и баби с удоволствие ще ни разкажат, стига да ги попитаме. В тяхната листа ще открием зехтин, мед и пчелен восък, лимонов сок, ароматни масла, розова вода и безкраен списък с билки, които можем да наберем и сами през лятото.

И ако жените са цветята на Земята, то бременните жени са най-красивите в тази градината и естественият им блясък няма нужда от разточителната подкрепа на козметичните продукти. Отказването от употребата на някои козметични продукти по време на бременността може да е само в името на това да родим здраво и жизнено бебе.

Прочетете също:

Промени в тялото на жената след раждането

Бременност и билки

Храни, които е добре да избягвате по време на бременността

Грижата за косата и бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25,837 преглеждания

Comments are closed.