Промени в тялото на жената след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

promeni

Много жени изпитват най-различни страхове, свързани с бременността и раждането. Понякога тези страхове са свързани и с това какво ще се промени в тялото ни след като бебето се появи и колко бързо ще успеем да се възстановим. И ако през деветте месеца тялото на бъдещата майка се постепенно променя вида си, то при раждането промяната е много рязка, както във външния вид, така и в хормоналните процеси. Ето някои от нещата, с които често се сблъскват току що родилите дами:

1. Уголемени гърди
Уголемените гърди са нещо нормално за току-що родилата и кърмеща майка и едва ли са изненада. Важно е обаче да се грижите за тях и редовно да изцеждате кърмата си, ако тя е в повече от това, което поема бебето, за да се избегне рискът от мастит. Болката в гърдите също е нещо нормално, но можете да я облекчавате, като поставяте топли компреси.

2. Пигментация
Пигментацията, която се появява по време на бременността, е доста неприятна за много майки. Тя обаче в никакъв случай не е свързана с някакъв здравословен проблем, а с хормоналните промени. Най-често тази пигментация се изразява като силно изразена линия, която сякаш разделя корема ви на две, наричана още „линеа негра”. В по-тъмен цвят може да се оцвети и областта около зърната на гърдите. Обикновено тази пигментация изчезва около шестия месец след раждането, когато хормоните влязат в норма. При някои майки обаче е възможно процесът да отнеме повече от година.

3. Кървене
Кървенето непосредствено след раждането е различно от менструалното кървене. Когато плацентата се отдели, мястото започва да заздравява и се образуват т. нар. „лохии”. Продължителността на отделянето на кръв (лохии) е между 20 и 40 дни, като при всяка родилка този процес е индивидуален. В началото лохиите са с яркочервен цвят, след това кафяви и накрая – жълтеникави. Жените, родили секцио, също имат лохии, но там кървенето е по-оскъдно и с по-малка продължителност.

4. Констипация
Констипацията или казано по-просто – запек, е нещо нормално за току-що родилите мами и се случва средно на около 20 процента от тях. Има редица причини за появата му – използването на медикаменти и упойки по време на раждането, хормонални причини, както и промени в стомашно-чревния тракт в следствие на родилния процес.

За да отшуми по-бързо този неприятен проблем е много важно да спазвате правилен хранителен режим. Пийте зелен чай, яжте много плодове и зеленчуци, използвайте зехтин, вместо олио и се движете.

5. Хемороиди
Много лекари обясняват хемороидите с напъните по време на родилния процес. Появата им обаче може да се случи и още по време на бременността, както и при дами, родили с Цезарово сечение.
За да се справим с този проблем е добре да приемаме поне два литра вода на ден, да ядем много плодове и зеленчуци и да правим всекидневно студени компреси.

6. Косопад
Макар да битува схващането, че бременността е свързана със загуба на коса, това в повечето случаи не е вярно, дори напротив. Високото ниво на хормона прогестерон по време на бременност е повод косата да е лъскава и здрава. Резкият спад на този хормон след раждането обаче може да доведе именно до загуба на добрия вид на косата. Обикновено това трае 2-3 месеца, след което отшумява и косата отново добива здрав вид, стига да се грижите за нея и да се храните пълноценно.

7. Стрии
Бременните жени често получават стрии по гърдите, корема, бедрата, дупето или ръцете. След раждането те може да избледнеят и да се прелеят с цвета на кожата, но едва ли ще изчезнат от само себе си. Най-ефективното лечение е лазерното, но то може да се окаже доста скъпо. Масажите се добри помощници в борбата със стриите – те увеличават кръвния поток в съответната област, което стимулира оздравителния процес и помага за освобождаването от мъртвите клетки на повърхността. Може да използвате също различни био масла или кокосово масло.

Да, така изброени, нещата изглеждат доста неприятни, да не кажем – плашещи. Но повярвайте, не е толкова страшно. Раждалите мами могат да потвърдят, че повечето от тези неприятни проблеми отшумява и се забравят с времето, нужно е само търпение и правилен подход. А и когато малкият човек вече е в ръцете ни, всички тези несгоди сякаш не са от чак такова значение и сме по-склонни да ги изтърпим, при това геройски.

 

Вижте още:

Бракстън Хикс Контракции

Бременна на път

Бременност и билки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,451 преглеждания

Comments are closed.