Кога високата температура е наистина висока?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
temperature-baby_550x645


През есента и зимата често се случва децата да се разболеят. Вирусни инфекции, грип или обикновена настинка, най-често срещания симптом при всички тях е повишаването на телесната температура.

В стремежа си максимално бързо да облекчим състоянието на малкото дете ние се хвърляме в борба с този основен симптом, който обаче, оказва се не е толкова опасен, колкото обикновено ни се струва.

Защо да не бързаме да сваляме температурата при настинка и грип с антипиретици?

За висока температура при бебетата и малките деца говорим тогава, когато тя е над 38.5 градуса и педиатрите напоследък все по-често ни съветват да не бързаме да я сваляме с лекарства. Не само, че не се препоръчва даването на антипиретични сиропи и поставянето на свещички, но оказва се, повишаването на телесната температура е защитен механизъм на организма, който подпомага оздравяването и повишава съпротивителните сили на организма.
Оказва се, че при повишаване на телесната температура до 38-38.5 градуса в тялото се задейства механизъм, при който броят на фагоцитите се увеличава почти двадесет пъти. Те подсилват имунната система и представляват клетки, които успешно се борят с вирусите и бактериите.

Според съвременните теории за лечение, повечето от които се основават на използването на предимно природни продукти, насилственото сваляне на температурата само удължава боледуването и изтощението на детския организъм. Наред с това в едни от най-разпространените средства за понижаване на температурата се съдържат вещества, който съвсем не са безобидни за черния дроб.

Природосъобразни средства и методи за понижаване на температурата при условие, че тя е по-висока от 38.5 градуса:

–          За малките бебета може да се направи баня във бебешката ваничка, водата в която да се охлажда постепенно до нормалната телесна температура на здрав човек.

–          Обтривания с влажна кърпа и обвивания на отделни части на тялото – ръце и крачета с намокрени в равни части вода и оцет.

–          Добра работа биха свършили чифт мокри чорапки обути на крачетата.

–          Поставянето на резенчета лимон на спъталата на детето, които да закрепите с чорапки също успешно понижават повишената телесна температура.

–          Чайове от листа от малина, липа, триветна теменуга, сминдух и върбова кора (като отделни запарки – на 250 мл. гореща вода се слага по 1 ч.л. от изсушените растения). Запарките се дават хладки през 10-15 минути по 1 ч.л.

–          Сироп от малини (той е и отлично средство за облекчаване на възпалено гърло).

–          Важно е детето да поема колкото се може повече течности, най-добре обикновена вода, но не студена.

*Тази статия има само информативен характер. При необходимост се обърнете за съвет към вашия педиатър.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

52,394 преглеждания

Comments are closed.