• No categories

Класация на Първите седем: книги за родители през юли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ваканцията е в разгара си, но издателствата не спират да ни заливат с горещи и вълнуващи заглавия и това лято. Нашата класация през любимия ни юли включва седем изключителни заглавия, които са идеална компания за дните край морето, някъде сред горската прохлада, в някой дъждовен понеделник или в притихналите вечери у дома. Насладете им се, както ще направим и ние.

В-дворците-на-Кносос_cover„В дворците на Кносос” от Никос Казандзакискрасивият прочит на легендата за Тезей и Минотавъра с ново издание

Изящно написана история за сблъсъка на доброто и злото в Древна Елада с великолепно художествено оформление и с илюстрации от  Васил Инджев!

Древногръцките легенди и митове продължават да живеят в паметта на човечеството  и да будят въображението му хиляди години след създаването им.  Те са реалистичните прародители на приказките, в които богове и простосмъртни си приличат и често пътищата им се преплитат.

Именно легендата за един от най-трагични древногръцки герои възкресява вълнуващата адаптация „В дворците на Кносос” на великия писател Никос Казандзакис (изд. „Сиела”) – тази за Тезей, обединителя на Атика, и за Минотавъра, сковал в страх остров Крит. Творбата излиза в ново луксозно издание с твърди корици и с въздействащите илюстрации на Васил Инджев.

История за чудовища, богове и героични подвизи – „В дворците на Кносос”  плете разказ, който е смайваща съкровищница на човешкия дух. Наситените краски и размахът на стила на Казандзакис доукрасяват познатите полумитични образи, а авторът отправя посланието си – доброто трябва да надмогне злото.

Никос Казандзакис е най-известният гръцки писател и философ на 20 век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са „Алексис Зорбас”, „Капитан Михалис”, „Последното изкушение”, „В дворците на Кносос” и „Аскетика”.  

***

murvite-sibirski-poletamartvite-sibirski-poleta_400_585„Мъртвите сибирски полета” (том 2) от Виктор фон Фалк или краят на една династия (изд. Сиела)

Няколко месеца след излизането на първи том на „Мъртвите сибирски полета” в ново луксозно издание с твърди корици и осъвременен превод на българския пазар се появява и продължението на шедьовъра на мистериозния немски писател Виктор фон Фалк.

„Мъртвите сибирски полета” (том 2) възкресява спомена за сковалите страната глад и мизерия преди Гражданската война в Русия. Книгата преплита съдбата на династията Романови с житейския път на лидера на нихилистите – Михаил Бакунин, а историята представлява впечатляваща картина на хаос, бруталност и жестокост, но и носеща мъдра печал, носталгия и романтика.

Историята на руските благородници Романови е бяло петно в историята, което вече две столетия буди въображението. Произходът на династията, историята на герба и обстоятелствата около свалянето им от престола: до ден днешен историците спорят за всичко, свързано с благородническата фамилия.

За първи път от 25 години насам драматичната сага се появява на пазара в ново книжно издание с осъвременен превод и твърди корици.

***

salamboСаламбо, Гюстав Флобер
(изд. Сиела)

“Саламбо” е епична история, изпълнена от еротика, жестокост и чувственост, с която малко френски романи могат да се мерят. Това е книга, която ни пренася във времената на древния Картаген и ни разказва за сестрата на прочутия Ханибал Барка. Тя живее като принцеса в пищния и екзотичен Картаген. който постепенно се пропуква под ударите на Римската империя, но истината е, че други опасности заплашват да го разкъсат отвътре. Една книга за любовта, която може да бъде гибелна.

С този роман и след вечната класика “Мадам Бовари”, Флобер обръща поглед към древната история на Картаген.

 

 

***

Cover-Krasiv-image „Красив имидж“

Красив имидж  е ключ към истинската същност на една легендарна жена. През целия си живот Жаклин Бувие е искала да познават единствено облеклото й, великолепието, царствеността. Тя влага цялата си енергия да поддържа своя съвършен, красив образ, внимава да не се появи пукнатина в него, изрязва снимките и статиите за себе си и ги подрежда в огромни албуми. Нещо повече, Джаки изневерява на истинската си природа, за да изглежда безупречна и да превърне мъжа до себе си в изключително същество. С вещото око на творец и тълкувател на съдби Катрин Панкол прониква зад съвършенството на видимото, отвъд вълшебната приказка и лъскавия мит, в интимния свят на една модерна, крехка, ранима, неукротима жена.

Катрин Панкол е най-известна с трилогията, която започва с „Жълтите очи на крокодилите“ – именно тя я изстрелва сред най-четените автори на нашето време, а поредицата „Muchachas” затвърждава репутацията й. Днес Катрин Панкол е преведена на десетки езици, от книгите й са продадени над три милиона екземпляра. Героите й са толкова ярки и пълнокръвни, че отдавна живеят свой собствен живот, а читателите вярват, че въображението на Панкол е неизчерпаем извор на истории. „Красив имидж” не е историческо изследване, нито изчерпателна биография, а портрет или по-скоро романизирано есе, „което младото момиче на име Жаклин Бувие ме вдъхнови да напиша“.

***

Apostrof_Lyato_cover-first„Лято“ 

След успеха на „Невинни години“ и „Итън Фром“ издателство „Апостроф“ пуска тази наситена с емоции история за разбитите илюзии, предаденото доверие и суровата реалност, която неизбежно ни връхлита след изключително красив сън.

„Лято“ се превръща в прецедент за литературните среди още с излизането си през 1917 г., тъй като е един от първите романи, които се занимават със сексуалното пробуждане на младата жена. Въпреки това критиците са умерени в отзивите си за книгата поради консерватизма на тогавашното мислене и най-вече заради неспособността им да приемат представата за новата жена, която Уортън създава – независима, горда, бранеща себе си и достойнството си. През 60-те години на ХХ век, когато в САЩ се появяват стотици организации за правата на жените, интересът към „Лято“ се възражда. Книгата се преиздава, а по-късно по историята е направен телевизионен филм. В образа на главната героиня номинираната за „Оскар“ Даян Лейн изиграва една от първите си роли.

За автора

Едит Уортън е третият носител и първата жена в историята, която получава престижната награда „Пулицър“ през 1921 г. Уортън е родена в Ню Йорк, а сред нейните най-близки приятели са Жан Кокто и Андре Жид, Синклер Луис, президентът Теодор Рузвелт и Скот Фицджералд. Специално място в живота й заема великият американски романист Хенри Джеймс. „Невинни години“ и „Итън Фром“ са сред най-силните й творби, а романът „Лято“ се превежда и издава за първи път в България

***

Вижте следващите две заглавия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

4,664 преглеждания

Comments are closed.