Какво да избягвате да правите в първия месец след раждането (съвети за мама)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mother

Състоянието на майчиния организъм в първия месец след раждането е твърде деликатно и уязвимо и по редица начини прилича на това, което е било по време на бременността. Има няколко основни правила, които да се спазват от родилките, в името на това да съхранят здравето и добрия си жизнен тонус.

Специалистите препоръчват през първите три месеца след раждането, независимо дали то е било естествено или чрез Цезарово сечение, да обръщате внимание на физическата активност, на психическото натоварване и емоционалния баланс, защото от това как ще протече следродилния период на една жена зависи нейното бъдещо здраве, а от това зависи доброто състояние на бебето, което има нужда от здрава майка в добра форма.

На първо място се препоръчва да се вслушвате в съветите на вашия гинеколог и редовно да посещавате женската консултация. Не забравяйте, че прекаленото бързане, да се върнете към обичайния си жизнен ритъм от преди бременността, не е най-добрата тактика. Ако, обаче, спазвате следните предпазни мерки ще подпомогнете бързото си и правилно възстановяване и много скоро ще осъзнаете, че сте в отлична форма, готова да се грижите с радост за бебето си.

И така, ето какво да не правите непосредствено след раждането:

Не вдигайте тежко

Всякакви действия, които налагат вдигането и пренасянето на предмети по-тежки от бебето, е добре да оставите на някой друг.  Бързото и прекалено често изкачване или слизане по стъпала, както и правенето но силови упражнения, особено, ако сте имали диастаза, също е добре да оставите за след няколко месеца.

Дори да не чувствате болка и опъване, това не означава, че не трябва да се пазите. По-добре отложете физическата активност, особено ако сте родили с епизиотомия и имате вътрешни шевове.

Избягвайте прекалено тесни дрехи

Твърде стегнатото бельо може да предизвика по-обилно изпотяване в интимната област, което в съчетание с нараняването на родовия канал по време на раждането, е предпоставка да възникване на инфекция. Най-добрият избор е памучното бельо – меко и дишащо.

Ако сте родили с Цезарово сечение, изберете бикини с по-висока талия, чиято горна част да е над среза на корената стена. Те ще подпомогнат и защитата на самата рана.

Можете да използвате пристягащ колан, но компресията не бива да е твърде голяма, да ограничава движенията и притока на кръв, както и да предизвиква изпотяване. Ако усетите неудобство от него, по-добре не го носете и се консултирайте с вашия гинеколог с какво можете да го замените.

Избягвайте къпане във вана или плуване в басейн

По време на бременността слузната тапа предпазва матката и бебето в нея. Но след раждането тя изчезва и отваря пътя за потенциални бактериални инфекции на пикочно-половата система. След раждането е нормално да има кървене, което продължава няколко седмици. Това е свързано със свиването на матката до първоначалния й размер и възстановяването на вътрематочния слой.

Поради тези причини вземането на вана или потапянето в басейн не е препоръчително, дори да сте 100% сигурни в тяхната хигиена.

Много важно условие за запазването на добра хигиена е използването на превръзки, които да сменяте на всеки 4 часа или при всяко посещение на тоалетната. Използването на тампони за периода на кървене след раждането не е препоръчително.

Ако сте родили с Цезарово сечение не пренебрегвайте грижите за раната, които ви е назначил вашия гинеколог, както и редовната смяна на превръзките. В днешно време има удобни водоустойчиви лепенки, които ще ви позволят да се къпете свободно, без да се притеснявате, че ще намокрите превръзката и ще инфектирате раната.

Грижете се за проходимостта на храносмилателната система

Мускулите, които използвате при дефекация са същите, които сте използвали при естественото раждане. Ето защо е от голяма важност да не допускате констипация (запек). За целта пийте много течности, приемайте храни с повече фибри, зеленчуци и плодове.

Не бързайте със секса

Независимо от начина, по който сте родили – по естествен път или чрез операция, добре би било в първите дни след раждането да избягвате натоварванията на мускулите в малкия таз, които могат да предизвикат болки и кървене. Матката все още се възстановява и е твърде уязвима към инфектиране.

Обичайният период на сексуално въздържание след всяко раждане е между 4 и 6 седмици, но за най-сигурно, преди да се върнете към обичайния ритъм на интимност, консултирайте се с вашия гинеколог.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,154 преглеждания

Comments are closed.