Как ендометриозата пречи да забременея?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
endometrioza_i_bremennost


Кървящите огнища
в коремната кухина бързо образуват сраствания, които “оковават” тръбите и “опаковат” яйчниците. Така се блокират движенията на цялата полова система. Наскоро прочетох, че дори и малки огнища, полепени по матката, променят драстично правилните й движения и така, дори и да няма много сраствания, пътят на сперматозоидите е объркан и грешен.

Непукането на фоликулите е вторият проблем. Имате яйцеклетка, “арестувана” в неспукания фоликул, която гледа тъжно през прозрачната ципа, търсещите я напразно реснички на тръбата.

Качеството на яйцеклетките. При развита ендометриоза, дори и да нямате шоколадови кисти, яйчникът започва да произвежда по-малко и с по-лошо качество яйцеклетки. Коварно, нали? Факт е, че дори при инвитро стимулации това пречи много. Стимулацията върви по-трудно (обикновено два пъти и повече), изваждаме по-малко яйцеклетки и не всички са с добро качество.

Тук ще направим кратка оптимистична пауза, за да не се отчае и разплаче някоя от вас. Ендометриозата е лош противник, но затова сме щастливи, когато го преборим. А случаи такива – колкото искаш… Побеждавали сме я много пъти и няма да спрем да го правим!

Четвъртият номер на ендометриозата е, че създава стерилно възпаление във и около матката. Стерилно е, защото няма причинител и не се лекува с антибиотици, но то активизира защитниците на организма ви (имунните клетки), както всяко друго възпаление. Представете си един изпълнен с розови планове за бъдещето ембрион, попаднал в матка с разбеснели се имунни клетки, които имат само една мисъл – “Открий и унищожи!”. Лошо, нали?

matka_endometrioza

Като обобщение ще кажем, че ендометриозата е единствената причина за незабременяване при жената, която атакува всички части на зачеването: образуването на яйцеклетките, транспортирането и срещата на сперматозоидите с яйцеклетката и накрая – в имплантациата на получения ембрион.

Автор: д-р Стаменов, акушер –гинеколог
МБАЛ Надежда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,712 преглеждания

Comments are closed.