Как да се вталим след празниците?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vtalqvanevtalqvane

Скрити под дебели дрехи, шалове и шапки, през зимата си даваме „свободно“ от мисли за излишни килограми и целулит. Но, за да не ни изненада „грозната истина“ след месец-два, когато ще започнем постепенно да се разделяме с пластовете дрехи, е добре да се поглеждаме в огледалото още от сега.

Не е тайна, че през зимата си похапваме повече, по-калорично и често от списъка със забранени неща. Късите дни са извинението ни за липсата на дълги разходки, а това в комбинация с декемврийско-януарските празници и тежките трапези около тях са причините за качването на излишни килограми, които безмилостно лъсват в края на сезона.

Как да се разминем със закръглянето и да запазим добрата си форма, без самоунищожителни диети и изтощителни часове във фитнес-залата?

Ето няколко идеи:

Пийте вода: Водата е в основата на живота, тя има съществено значение за запазването на добрата физическа форма и благодарение на нея всеки организъм е в състояние да функционира в правилния ритъм. Доказано е, че хората, които приемат достатъчно вода през деня, по-рядко консумират вредни храни и приемат по-малко калории от тези, които са дехидратирани. За ежедневен и постоянен прием се препоръчва изворна вода, тъй като тя е с ниска минерализация. Добрата хидратация през деня ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да имате по-добро настроение и по-балансиран режим на хранене. Не забравяйте, че дехидратацията води до главоболие, умора, слабост в мускулите, раздразнителност, а тези негативни фактори често ни карат да посягаме към допълнителни стимуланти като кафе, газирани напитки, сладки храни, фаст фууд и др.

Приготвяйте домашна храна: Когато приготвяте домашна храна, контролът върху използваните продукти и крайният резултат, който ще сервирате, е изцяло във ваши ръце. Готвейки у дома можете да снижите калоричността на храната в значителна степен. Да не говорим, че количеството на добавените захар и сол ще са в пъти по-ниски, отколкото в готовите храни, където те са в изобилие.

Спортувайте: Отделяйте време за регулярни тренировки. Без значение какъв, важно е да изберете спорт, който ви носи радост и удоволствие, за да се зареждате с позитивни мисли и добро настроение, докато тренирате. Заниманията във фитнеса можете да замените с танци, с тичане в парка,  с въртене на обръч, скачане на въже, каране на кънки или ски и сноуборд в почивните дни.

Веднъж в месеца провеждайте „разтоварващ ден“: В този ден можете да приемате само течности – вода, чай, фрешове и смутита. По този начин ще дадете „почивен ден“ на храносмилателната си система, а и на всички останали органи. Това ще се отрази силно положително на работата на целия ви организъм и на външния ви вид. Ако, въпреки добрите ви намерения, организмът ви се разбунтува и почувствате слабост или световъртеж, прибавете към течностите плодове, зеленчуци, мед, шепа ядки, а ако изпитвате по-сериозно неразположение включете порция варива или зърнени храни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,635 преглеждания

Comments are closed.