Как да понижим високата температура при децата без антипиретици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

temperature baby

Един от първите признаци, който ни подсказва, че нещо с детето ни не е наред, е повишената телесна температура. При малките деца тя се повишава рязко и обикновено е висока. Това често е причина да се паникьосаме сериозно, но вместо това е по-добре да вземем мерки за понижаването й.
Повишената температура е признак, че организмът задейства съпротивителните си сили и е включил активната си система за противодействие. Високата температура е естествена ответна реакция към определена болестотворна причина, най-често вирусна или бактериална инфекция. В тези случаи температурата може да се повиши до и над 38.5 градуса.

При температура над 38.5 градуса обикновена са налице редица съпътстващи симптоми, които обикновено налагат преглед от личния лекар и при нужда назначаване на съответна терапия. Докато това се случи, можем да се опитаме да понижим температурата на детето с домашни средства.

Ето някои от тях:

1. Хидратиране

Малките деца се обезводняват много лесно. Поради тази причина е необходимо да им предоставим богат избор от течности, които те да приемат, когато телесната им температура се повиши повече от 38 градуса. По-голямото количество течности ще охладят организма и ще предотвратят дехидратация. Това е от особено значение, ако детето има повръщане и диария. Течностите трябва да се предлагат често в малки количества. Добре е да не са прекалено горещи или прекалено охладени. Най-добре е да са хладки. Това може да е обикновена вода, чай, домашно приготвени плодови и зеленчукови сокове и компоти.
За кърмачетата е много важно да продължат да приемат кърма, която съдържа безценни антитела, необходими за по-бързото му възстановяване. Ако бебето е с хрема, то трудно суче и може да откаже да го прави. Това не бива да е причина за спиране на кърменето. Може да се правят по-кратки, но чести кърмения. Когато състоянието на бебето е значително влошено, може да се прибегне до изцеждане на кърма и предлагането й с биберон.

2. Поддържане на оптимална околна температура

Повечето от нас смятат, че когато бебето или малкото дете е болно е добре да затоплим помещението, в което то се намира повече от обикновено. Това обаче е напълно ненужно. Дори точно обратно, би било от полза температурата в стаята да е малко по-ниска от обикновено – около 20-21 градуса е идеална.

3. Компреси

Охлаждащите компреси са стар и изпитан метод за понижаване на телесната температура при настинка и грип. Най-добре е да използваме меки памучни кърпи, които предварително сме намокрили с хладка, но не студена вода. Обичайно те се поставят на челото, китките и глезените. Кърпите трябва да са мокри, но добре изцедени. Процедурата е добре да се повтори неколкократно. Прекалено студените или ледени компреси не се препоръчват, тъй като след тяхното прилагане е възможно температурата дори да се повиши.

4. Обливания с хладка вода

Ако температурата е над 38.5 градуса, но не прекалено висока и състоянието на детето позволява, обливането с хладка вода може да подпомогне състоянието му и да понижи температурата.
Обливания с хладка вода на цялото тяло или само на части от него могат да се правят по няколко пъти на ден. При бебетата – по две-три обливания са достатъчни.
Много е важно след водните процедури децата да бъдат добре подсушени и облечени.
Обичайната температура на водата за обливане е добре да е около 37 градуса, колкото е нормалната телесна температура.

5. Влажни обтривания с вода и оцет

Можем да обтрием телцето на детето с разтвор от вода и оцет (най-добре ябълков), в който сме натопили мека хавлиена кърпа. Тази процедура е подходяща за деца над годинка.

6. Билкови отвари

Пиенето на чай подпомага хидратацията и понижаването на телесната температура. Отварите не бива да са прекалено горещи. При повишена температура добре действат отвари от босилек, лайка или липа. Ако детето има диспептични симптоми може да се приготвят отвари от семена от копър, резене, за по-големите може да приготвим и слаба отвара от мента.

7. Памучно облекло и леки завивки

Дрешките на детето е добре да са от мека памучна материя, която да подпомага добрата вентилация и охлаждането на телцето. За завивките важи същото правило.

Повишената температурата обикновено продължава от 2-3 дни. Ако настъпят някои усложнения в хода на заболяването, тя може да продължи и повече дни или до отшумяване на острото състояние. Добре е температурата да се проследява по няколко пъти през цялото денонощие. Ако тя се повиши рязко или се задържи за повече време над 38.5 градуса, е добре да се свържем с педиатъра за повторна консултация.

Тази статия има само информативен характер. За повече информация, съвет и лечение, се обърнете към педиатър.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,068 преглеждания

Comments are closed.