Как да подредим детската стая, за да стимулираме въображението и интелекта на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-staq1

Организирането на детската стая или кът може на пръв поглед да изглежда лесна работа. В действителност, обаче, има толкова много неща, които трябва да обмислим ако искаме да дадем възможността на децата ни да разгърнат своето въображение, потенциал и интелект. Дори, когато в очите ни те са съвсем мънички. Например на 3. Разговаряйки с други майки от предучилищната на дъщеря ми и търсейки допълнителна информация, се спрях на някои съвсем простички неща. С малки промени направих стаята на малката занимателна и достъпна. Голяма част от тези идеи са Монтесори и отдавна са се доказали като ефективно работещи.

Девет практични съвета как са подредим детската стая, така че да провокираме въображението и интелекта на детето

1. Обособете място за игра и учене
Това може да бъде цяла стая или  част от детската спалня или хол, например. Сложете масичка със столче и ниски секции с различни играчки, книжки, пъзели, боички и др. Важно е детето да има свободно място, където да претворява въображението си, да се движи и да се учи.

2. Подредете всичко в шкафове и лавици без вратички
Така детето ще има визуален контакт с всички налични опции за игра и занимания. Ако нямате възможност за допълнителни секции винаги може да подредите играчките, книжките, помагалата и др. в кутии за обувки, внимателно подредени на земята. Важното е детето да вижда всичко, а не да се налага да рови в кутии, чували и шкафове, за да намери нещо. Защото така се разсейва и лесно забравя какво е търсело и искало да направи. А това пречи на концентрацията и спъва въображението.

detska-staq4

3. Наблегнете на ниски мебели
И детската масичка, и околните секции е препоръчително да бъдат ниски и лесно достъпни за детето. То трябва да може да вземе всичко, което пожелае само. Аз, например, бях допуснала грешката да отделя всички бои за рисуване на високо с идеята малката да не цапа. Така всеки път, когато пожелаеше да нарисува нещо трябваше да ме викне, да ми каже, кои цветове да й сложа в палитрата, да й дам четките и чак тогава да започне да рисува.

Благословията да бъда майка

Всичката тази поредица от процеси, обаче води до едно – детето забравя какво е искало да рисува и следващия път може да реши изобщо да не рисува. Затова, сега има малки шишенца с десетина цветове, които седят до платното й за рисуване. Когато пожелае може да нарисува синя луна или жълта трева без да се налага да ме търси. Ако се чудите от къде да купите симпатични ниски мебели – погледнете в популярните вериги мебелни магазини.

detska staq5

4. Изберете неутрални, матови цветове и естествена светлина
Това действа успокояващо и спомага концентрацията на детето. Хубаво е по стените около детския кът/стая да няма много декорации, картини и други висящи неща. Ако решите да окачите някои семейни снимки, природни картини, рисунки на детето, карти и др. по стените, сложете ги на височината на детето, за да може да ги гледа и ако пожелае да ги свали и разгледа. Естествената светлина също е важна. защото ще позволи на детето да си играе със светлосянката си, да наблюдава дъжда през прозореца или да обсъжда с вас нещо друго, което е видяло и предизвикало интереса му.

5. Дайте място на всяко нещо
Когато играчките и другите занимания са подредени на точно определени места, детето може с лекота да ги намери, без да губи време и да се разсейва в търсене. Малките деца трудно се фокусират и обикновено е за кратко, затова е полезно да подпомогнем този процес с малки хитринки. Нещата, които се състоят от няколко части – пъзели, лего, конструктори и т.н., трябва винаги да са събрани и поставени на едно място, което да не се променя. Това създава рутина, спокойствие и предвидимост у децата. А и като бонус ги учи да подреждат нещата си.

detska-staq6

6. Изберете кои играчки да оставите в детския кът или стая
Вместо да скупчвате всички налични играчки и занимания на едно място изберете няколко и ги подредете по отворените шкафове. Всяка седмица махайте по нещо старо и слагайте нещо ново. Интересно би било ако и всяка седмица имате някаква тематика. Например нещо за буквите, цифрите, планетите, цветовете и т.н. По този начин можете да проследите към какво детето проявява особен интерес и да предложите допълнителни занимания в тази насока. Ако детето има интерес към животните, може да го заведе в зоопарка, да направите заедно мини проект, в който да пресъздадете саваната и животните, живеещи там. Ако детето проявява интерес към планетите, може да направите заедно планетариум. В интернет има много такива сетове.

Благословията да имаш дъщеря

7. Изберете занимания и играчки, които да развиват детето
Наблегнете на занимания за фината и груба моторика, изкуство и музика, книжки, конструктори, пъзели, сметало. Аз, например, в допълнение на тези неща съм оставила на земята листа с различни занимания за малката – симетрии, логически задачи, помагала за изписване на буквички и цифри. Тъй като в предучилищната доста работят върху тези неща, напоследък проявява голям интерес да се занимава с това сама  и у дома. Винаги гледам да има поне 2-3 занимания от такъв характер на лесно и достъпно място.

8. Дайте възможност на детето да се грижи за нещо
Ако имате цветя или други растения в саксия, научете детето да се грижи за тях. Ако имате рибки или друг домашен любимец, също го включете в грижите за тях. Това учи децата на отговорност, грижовност и социалност.

detska-staq2

9. Създайте приятно място за отдих и уединение
Това може да бъде мек килим на пода или голяма възглавница. Моята дъщеря има голяма индианска палатка със супер мек килим и много възглавници. Често, когато иска да е сама, отива там, замъква любимите си играчки или книжки и се уединява за някакъв много кратък момент.

От личен опит мога да споделя, че тези семпли въведения провокират и окриляват въображението и инициативата на подрастващото дете. Каквото и да си харесате от тях, важното е да направите нещата така, че и вие и детето ви да се чувствате добре и щастливи.

detska-staq3

Автор: Мария Истатков
www.wittymermaid.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,335 преглеждания

Comments are closed.