Как да изкушим децата да четат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

children reading

Чудесен вариант да възбудим интереса на малките деца към книгите е правилния подбор от заглавия, които ще им предложим.

Никак не е трудно да научите детето си да обича да чете. Особено ако самите вие имате отношение към книгите и ако му предложите подходящи за възрастта му четива.

Следващите няколко поредици са чудесен вариант за деца на различна възраст и с различни интереси, затова сме сигурни, че всеки ще успее да избере нещо любопитно за своя малък читател, пишат от Avtora.com

Спондж Боб квадратни гащи

Ако имате малко дете, със сигурност знаете кой е Спондж Боб. Всъщност дори да нямате деца, вероятно пак знаете – все пак става дума за най-известната гъба в света. Симпатичният герой от анимационния сериал е толкова популярен, че вече го познават по цял свят.

Сериалът е създаден по идея на морския биолог и аниматор Стивън Хилънбърг и е най-успешната поредица на Nickelodeon. Отличен е с 6 награди „Ани“, 8 награди „Златна ролка“, 2 награди „Еми“, 12 награди „Избор на децата“ (Kids’ Choice Awards) и 2 две детски награди BAFTА.

Анимационната поредица „Спондж Боб“ завладя първо малкия, а наскоро и големия екран. Пълнометражният филм се казва „Спондж Боб: Гъба на сухо“ и, разбира се, както често се случва с подобни франчайзи, можете да го срещнете и на страниците на прекрасна илюстрирана книжна поредица.

Книжките за Спондж Боб са подходящи за деца от три до десетгодишна възраст и са едновременно поучителни и забавни.

Малкия Николà (поредица за най-малките)

Увлекателна, забавна и интересна поредица за деца, които тепърва се учат да четат, историите за Малкия Никола са чудесен начин да въведете детето си в света на четенето. Естествено, за да обичат малчуганите да четат, е важно както да им чете възрастен, така и сами да се „борят“ с буквите. За целта можете да им предложите книжки, с които да им е лесно и забавно.

В тази поредица различни автори адаптират историите за знаменития герой на хумориста Рьоне Госини, така че да са подходящи именно за начинаещи читатели. Приключенията на Николà и неговите щури приятелчета съчетават мил хумор и автентичен досег с невинната омая на детството.

В случай че искате да запознаете детето с оригиналните истории за Малкия Николà, чийто автор е Рьоне Госини, няма да ви е трудно, защото те също са издадени у нас. При това с прекрасните илюстрации на Жан-Жак Семпе.

Талантът, с който малкият Никола върши пакости, е очарователен, а историите на Госини са чудесно четиво за деца и родители.

Моята своенравна вещица

Една наистина необикновена детска поредица, чийто автор е писателката Хайауин Орам. Всъщност тя е не само автор на детски книжки, но и поет, сценарист, както и илюстратор. А преди да се посвети на писането, е работила като копирайтър. Освен сериозен брой книги за деца в библиографията й присъстват поезия, пиеси, романи и сборници с разкази.

Книгите на Орам са преведени и издадени във Великобритания, Америка, Китай, Корея, Япония, Гърция, Каталония, Португалия, Русия, Словения и Словакия.

Поредицата, за която ще ви разкажем ние, е подходяща за деца от шест до девет години (и дори за малко по-големи) и разказва приключенията на Котаран Мърморан, верен помощник на една много своенравна вещица.

Чудоземия

„Чудоземия“ е прекрасна фентъзи поредица, подходящa за деца от осем до тринадесетгодишна възраст. Или поне най-вече за тях, защото всички знаем, че фантастичните истории често привличат и по-големи любители на приказното.

Създател на поредицата е писателят Брандън Мъл, автор и на още една фантастична поредица – „Отвъдници“, наредила се заедно с „Чудоземия“ сред най-продаваните серии романи за млади читатели според класациите на „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Ей Тудей“ и „Уолстрийт Джърнъл“.

Мъл признава, че мечтае да стане писател от малък, а вдъхновението си черпи от автори като Толкин и Роулинг. Освен това има четири деца, така че не е изненадващо, че е избрал да пише именно за малките читатели.

Историята разказва за тайно убежище далеч от съвременния свят, където от векове се укриват всички митични същества. То се нарича Чудоземия, а негов пазител е дядото на Кендра и Сет. Когато двете деца попадат в Чудоземия, те се изправят пред най-голямата опасност в живота си. И ще трябва да бъдат безкрайно смели, за да се справят с всички предизвикателства, които ги очакват там.

Larousse

Да, става дума за световноизвестната поредица енциклопедии. Албумите Larousse са вълшебство. Красиво илюстрирани, те са лесен и приятен начин за сдобиване с много нови знания. Поучителни и богати на гатанки и игри, те предлагат на малките читатели любопитни факти и научни истини, поднесени хитроумно и достъпно.

Изборът на теми е повече от богат. Те ще дадат на децата ви отговори на много различни, но еднакво важни въпроси. Защо има приливи и отливи? Защо растенията са зелени? Защо падат млечните зъбки? Какво се е случило с динозаврите? Кои са най-великите открития на човечеството? Как е устроено човешкото тяло? И още много други „защо“, които занимават умовете на малчуганите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Зона за деца

Етикети:

21,960 преглеждания

Comments are closed.